Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Test in VF-cel brengt telen op Growfoam schuim dichterbij

Tholen – Waar telen op water als schoon en duurzaam te boek staat, staan ook de schuimsubstraten van Growfoam dat. Om telers in de toekomst makkelijk de omschakeling te laten maken naar dit nieuwe, schone teeltmedium wordt momenteel volop geïnvesteerd in het ontwikkelen van een optimale teeltstrategie.

De watergift speelt daarin een cruciale rol en daarom werd Artechno gevraagd om in opdracht van Growfoam een vergelijkend onderzoek te doen naar slateelt op water in een vijftal groeimedia, waaronder drie Growfoam productvormen.


Niels Steenvoorden van Growfoam en Rick van Schie van Artechno bij de AFV+ Junior waarin het teeltonderzoek werd gedaan.

“Ons doel is om telers straks een grotendeels kant-en-klaar teeltrecept te kunnen aanreiken bij de levering van onze schuimsubstraten”, vertelt Niels Steenvoorden. Hij is sinds dit voorjaar CCO bij de producent van het nog vrij onbekende groeimedium waarmee inmiddels ook al enkele praktijktelers testen en produceren.

“Met de roep om een alsmaar duurzamer product zijn wij ervan overtuigd dat ons honderd procent biologisch afbreekbare, schone en CO2-neutraal geproduceerde schuim straks door veel telers gebruikt gaat worden, mits zij er natuurlijk optimaal op kunnen telen. Daarom dat we nu dit onderzoek in een van onze focussegmenten, vertical farming, hebben laten doen door een andere pionier in de markt. Het is fijn om van hen bevestiging te krijgen van onze eigen interne testen en nieuwe inzichten op te doen.”

Optimaliseren
In het onderzoek waarop Niels doelt gaat het om een teelt in een AVF+ Junior klimaatcel met een vijftal groeimedia, waaronder drie varianten van Growfoam. Het onderzoek is uitgevoerd door Rick van Schie, de teeltman bij Artechno. Dat Lierse bedrijf bouwt en ontwerpt complete watermanagement-, oogst- en teeltsystemen voor in de kas en in vertical farms. Het idee is dat juist door veel eigen (teelt)onderzoek te doen, al dan niet in opdracht van klanten, de kennis en toepassing van alle variabelen in vertical farming verder geoptimaliseerd kunnen worden.

Dat laatste beoogt ook Growfoam met hun substraten, waaronder een tweetal pluggen (een vernieuwde en ‘oude’ variant) en Growfoam Soil (‘versnipperd’ schuimsubstraat in korrels). Deze drie teeltmedia werden door Rick op één teeltpositie in de VF-cel getest gedurende zes weken, waarbij naar het ontkiemingspercentage en plantgewicht (oogstbare gewicht) op verschillende substraten gekeken werd. De watergiftstrategie was hierbij afgestemd op de karakteristieken van de Growfoam plug.

Proefopzet
Op 24 augustus werd met het onderzoek gestart en op 9 oktober, na een teelt van zes weken, kon Rick met Niels de resultaten delen. Wat daarbij opviel was dat de Growfoam-substraten qua kieming, fase 1 in de proef, niet onderdoen voor de gangbare lijm- en steenwolpluggen in de markt.

In fase 1 werd door Rick in de cel gestart met een temperatuur van 20 graden Celsius, een RV van 85% en een lichtrecept van 120 µmol/m²s bestaand uit 85% rood en 15% blauw. Na 3 dagen werd dit in fase 2 opgevoerd tot 150 µmol/m²s, waarbij het lichtrecept gelijk bleef en in fase 3, na 6 dagen, werd de belichting opgevoerd tot 240 µmol/m²s. Daarbij werd ook de CO2 in lijn opgevoerd tot 800 ppm.

Waterniveau
Tijdens het onderzoek, waarvan Rick Niels constant updates stuurde voorzien van foto’s en video’s dankzij een tweetal time-lapse-camera’s in de cel, kwamen na een dag of zeven de eerste groeiverschillen echt naar boven. Leerzaam, legt Rick uit. “Op het moment dat er groeiverschillen begonnen te ontstaan, ben ik teruggegaan naar de startwatergift in het prille begin van de teelt.

Omdat de schuimsubstraten ten opzichte van de gangbare teeltmedia in de markt een lager watervasthoudend vermogen hebben, stonden de pluggen constant 2 millimeter onder water. Na het verplanten heb ik het waterniveau laten zakken tot 2 millimeter onder de plug, maar ik vermoed dat dat achteraf nog niet de optimale watergiftstrategie is geweest.” Niels vult aan: “Voor een optimale werking van Growfoam levert continu contact met water de beste resultaten op.”


V.l.n.r.: de wortels van het slaplantje in een lijmplug, de twee varianten pluggen van Growfoam en een steenwolplug.

Wortels
De wortels onderaan de vijf teeltmedia aan het eind van de proef waren in alle gevallen gezond. “Dat betekent dat het water-zuurstofniveau goed in orde is geweest”, volgens Rick. “Wel zie je verschillen in de wortelvorming.”

Verschillen die ook Niels zag. “De wortels onderaan onze pluggen zijn in deze proef langer dan bij de andere teeltmedia en maken dus heel snel goed contact met het water. Je kunt daaraan zien dat de wortels makkelijk door het schuim heen breken, al zou het goed zijn als de wortels ook nog wat meer horizontaal groeien. Met o.a. inkepingen in de nieuwste pluggen hebben we hierop ingespeeld en ook aan de Growfoam Soil ligt die gedachte over een vrijere groei van de wortels ten grondslag.”


De wortels onderaan de Growfoam-plug

Leren om twee redenen
Met de testresultaten kan Growfoam door in de continue ontwikkeling van het product, dat naast sla ook kansrijk is volgens Niels in andere teelten op water in de kas en vertical farms. “Denk aan bladsla, rucola en kruiden. Op basis van de opgedane ervaringen in de samenwerking met Artechno zie ik zeker goede redenen voor een vervolg van onze gezamenlijke testen voor nieuwe productvormen of gewassen.”

Daarbij kon Rick zich alleen maar aansluiten. “Er valt nog veel te leren, ook in de sierteelt waar telers ook de vertical farm voor bijvoorbeeld opkweek ontdekt hebben. Wij helpen daarbij graag met het beschikbaar stellen van dit soort VF-cellen en met het delen van de kennis, want uiteindelijk geloven wij dat iedereen daar baat bij heeft, zowel aan de uitvoerende kant bij de teler als ook voor het financiële aspect, dat wil zeggen het rond rekenen van een goede business case.”

Voor meer informatie:
Artechno
www.artechno.nl 
info@artechno.nl  

Rick van Schie
rick@artechno.nl  


www.growfoam.ag 
info@foamplant.nl 

Niels Steenvoorden
n.steenvoorden@foamplant.nl