Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Erik Rasing stapt met RasGrow Plants in opkweek zachtfruit

Tholen - Sinds dit voorjaar prijkt er een nieuwe naam op de gevel van een bedrijf voor aardbeienvermeerdering onder glas in Hout-Blerick. RasGrow Plants is die naam en het bedrijf staat onder leiding van Erik Rasing. Hij kwam tegen het eind van zijn studie in contact met teler Gerrit van der Werf om zijn ambities te verwezenlijken.

Ambitie 
Al op zijn zeventiende startte Erik met de rabarberteelt. Toen hij achttien werd heeft hij zich direct geregistreerd bij de Kamer van Koophandel als ondernemer, waarbij zijn bedrijf bestond uit de teelt van rabarber en zaadbonen. Daarnaast studeerde hij Bedrijfskunde & Agribusiness aan de HAS Hogeschool in Venlo. Tijdens zijn binnenlandsstage bij Klaas de Jager kwam hij in aanraking met het zachtfruit en raakte hij in gesprek met Gerrit van Aardbei Culturen Van der Werf. Die wilde afbouwen en Erik had ambitie om zelfstandig een bedrijf op te zetten. "Zodoende zijn we eruit gekomen en kon ik op 1 januari hier starten", vertelt Erik.


Stekkenteelt in de kas

Stekken, frigoplanten en trayplanten
De vorige eigenaar teelde in de 5 hectare grote kas stekken voor de aardbeienteelt. Dat kunstje zet Erik voort, daarnaast trekt hij frigoplanten voor en kweekt hij trayplanten op in het najaar. Nu dus. ‘’Alle stekken zijn gestoken, momenteel zijn we de bloemen aan het verwijderen om vruchtgroei te voorkomen en de plant verder te laten ontwikkelen."

Voor de kerst worden de eerste planten ingepakt om ofwel de koeling in te gaan of rechtstreeks naar de klant te gaan. "De overige partijen doordragers zullen ‘overwinteren’ in de kas zodat de bloemaanleg niet stopt en ze in het voorjaar direct bij de telers kunnen worden geplant om een continue productie te behalen."

Voorstelrondje
Die telers, klanten ook, komen vooral uit Nederland als het om de stekkenteelt gaat en een enkeling komt uit Duitsland. Voor de trayplanten geldt dat ook, al gaan hier via een collega plantenkweker ook trayplanten naar het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. "Ik ben met Gerrit in de overgangsperiode mee naar klanten geweest om mij voor te stellen. Dat was fijn om zelf de klantenkring te behouden en verder op te bouwen."

Schoon
Om te laten zien wat er binnen RasGrow Plants gebeurt, werd eerder dit jaar een bedrijfsfilmpje gemaakt. "Ik ben trots op het bedrijf zoals het er nu staat. De kas is niet meer nieuw, maar door het goed te onderhouden en ons te focussen op een nette bedrijfsverzorging blijft de functionaliteit prima. Alles moet schoon zijn, zeker bij uitgangsmateriaal.’’

Stappen zetten
Een vaste ploeg met een flexibele schil helpt Erik daarmee. "Tijdens de stekkenperiode pieken we naar zo'n 120 werknemers, maar daarvan is een groot deel seizoenswerker. Ook heb ik een deel van de vaste ploeg van de vorige teler overgenomen."


Stekken in een kist

In het filmpje is te zien dat veel werkzaamheden nog handmatig uitgevoerd moeten worden. Op termijn zou dat iets zijn om te automatiseren, vertelt Erik. ‘’Arbeid wordt duurder en schaarser, kansen liggen er dus in de automatisering en robotisering. Maar omdat de kas nu nog gehuurd wordt, is het zaak om eerst een tijd te draaien. Ik wil het stap voor stap gaan doen. De eerste stappen zijn goed gegaan.’’

Voor meer informatie:
RasGrow Plants
Facebookpagina

Erik Rasing
[email protected]