Koper glastuinbouwgrond Waddenglas bekend

De koper van glastuinbouwgrond op Waddenglas is bekend. Het is Friss Holding b.v. De holding is voornemens de grond te kopen. Friss heeft hierover overeenstemming bereikt met de gemeente Waadhoeke, de provincie Fryslân en RVO. De koopovereenkomst is deze week getekend, waarmee bij Sexbierum 'een van de meest duurzame glastuinbouwbedrijven van Nederland komt', zo delen de betrokkenen in een persbericht. 

Friss is al gestart met de vergunningaanvragen en heeft tot 31 december 2020 de tijd om de financiering rond te krijgen. Dat is in lijn met het tijdspad waarmee deze zomer door de gemeenteraad werd ingestemd. Uiterlijk 31 mei 2021 neemt Friss de grond over van de overheden. 

Wethouder Caroline de Pee, gemeente Waadhoeke spreekt van 'een mooie stap vooruit voor het project Waddenglas, zowel voor de werkgelegenheid als voor de verduurzaming en innovatie in de glastuinbouwsector.'


Waddenglas fase I, situatie mei 2015. Enkel in 2011 werd tot nu toe 6 hectare gekocht. Daarna liep de verkoop moeizaam, waardoor de verkopende partijen voorzichtig werden en vooral niet 'te vroeg' wilden juichen. Nu kiest men er echter toch voor de koper bekend te maken en lijkt daarmee definitieve koop toch nabij.

Oog voor consument en duurzaamheid
Friss is een bedrijf met grote ambities rond duurzaamheid en innovatie in de tuinbouwsector. Naast het telen van producten, zal Friss een ontmoetingsplek maken voor de consument en ook de consument actief informeren over haar duurzame werkwijze. Daarnaast wil Friss ook een opleidingscentrum realiseren.

De heer Jo Kloet van Friss: “De tuinbouwsector is in hoog tempo aan het veranderen. Duurzaamheid, innovatie, lokale productie, biobased en circulariteit worden bepalend voor het gezicht van de tuinbouwsector. Met name het gebruik van restwarmte, het omzetten van CO2 in zuurstof, het verwerken van meststoffen en water die uit het proces vrijkomen maken de cirkel rond.”

Innovatief succes
Bij Sexbierum bouwt Friss een van de meest duurzame glastuinbouwprojecten van Nederland. De gesloten kas vormt de basis. In een gesloten kas worden de productieomstandigheden voor glasgroenteteelt zo ideaal mogelijk gemaakt met klimaat- en energiesystemen.

Door het gesloten systeem zijn o.a. temperatuur en vochtigheid 100% beheersbaar en tegelijkertijd vermindert de uitstoot van CO2 en stikstof. De kassen worden voor de helft met zonnepanelen bedekt. Deze leveren stroom voor de klimaat-en energiesystemen. Met een breed scala partners op het gebied van verlichting, energie, kassenbouw en ICT wil Friss Waddenglas tot een innovatief succes maken.

Waddenglas – nog een aantal stappen te zetten
Het glastuinbouwgebied Waddenglas wordt in een samenwerkingsverband met de provincie Fryslân, de gemeente Waadhoeke en de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland ontwikkeld. De doelstelling is het behouden en creëren van werkgelegenheid onder voorwaarde van goede ruimtelijke inpassing, recreatieve toevoegingen, beperken van de lichtemissie en met een duurzame energievoorziening.

Om dit duurzame kasconcept mogelijk te maken, zijn wel extra investeringen nodig. Friss zal daarvoor een beroep doen op de SDE-subsidie. Het niet toekennen van deze subsidie is ook als ontbindende voorwaarde opgenomen.

Vanuit het samenwerkingsverband is er vertrouwen in deze ontwikkeling en heeft Friss de voorbereiding voor de bouw van het kassencomplex opgepakt en een aanvraag omgevingsvergunning ingediend.

Voor meer informatie:
Waddenglas
www.waddenglas.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.