Dalsem X-AIR kas: "Een duurzame geïntegreerde complete oplossing voor de optimalisatie van het kasklimaat”

Tholen - "De Dalsem X-Air kas maakt gebruik van fysische- en plantbalansbasisprincipes om met minimaal energieverbruik een optimaal kasklimaat te creëren. De hedendaagse tuinbouw vereist nieuwe duurzame en energiezuinige teelttechnieken en -oplossingen”, vertelt Michael Ploeg, export area manager bij Dalsem.

“Bij de ontwikkeling van de Dalsem X-Air kas hebben we goed gekeken naar de inzichten voortkomend uit ‘Het Nieuwe Telen’ volgens het Growing by Plant Empowerment principe. De Dalsem X-air geeft een significante verbetering van het kasklimaat en klimaatgelijkheid om de teelt en het rendement verder te kunnen optimaliseren."

Minder energie en meer productie
De nieuwe X-Air kas beschikt over het X-Air ventilatiesysteem. Deze innovatie van Dalsem vormt het hart van het energiezuinige klimaatbeheersysteem. “Dit systeem combineert decentrale geforceerde ventilatie met circulatie om een natuurlijke luchtstroom te simuleren van bovenaf naar het gewas. Door de lucht in de kas te circuleren en mengen met lucht van buiten of lucht van boven een gesloten schermdoek, worden in de kas optimale teeltomstandigheden gecreëerd. Een praktisch en compact ventilatiesysteem, strategisch geplaatst zodat het met beperkt energieverbruik de hele kas bereikt, met ook als gevolg een verbetering van klimaatgelijkheid in de kas”, legt Joop van Riessen, export area manager bij Dalsem, uit.

De onlangs gelanceerde Dalsem website: X-AIR.nl geeft specifieke uitleg over de X-AIR kas en de strategische voordelen van de X-AIR ventilator.


Michael voegt daar aan toe: “Bovendien zorgt de decentralisatie van beheerste luchtinvoer van buitenaf ervoor dat telers de lucht in de kas op een energiezuinige manier kunnen koelen en/of ontvochtigen, ongeacht of de schermdoeken open of dicht zijn. Ontvochtiging met een gesloten schermdoek bij een belichte teelt wordt nu ook mogelijk.

Door de actieve klimaatbeheertechniek is er minder ventilatie nodig en kunnen er voor langere perioden hogere CO₂ niveaus behouden worden. Dit vertaalt zich direct in een aanzienlijke verhoging van productie en verlaging van energiekosten. De X-Air kas biedt het gewas het beste evenwicht tussen temperatuur, CO₂, luchtvochtigheid, PAR-licht en luchtbewegingen, met als resultaat een kas die optimaal presteert.”“Met de X-air kas tillen we het telen naar een hoger niveau”
De X-Air ventilator is ontworpen op basis van de Airmix ventilator (gepatenteerd door de Van der Ende Groep). Het luchttoevoerkanaal is ontworpen door Dalsem (octrooi aangevraagd) en is uitgevoerd met twee mechanisch gekoppelde kleppen, waarvan één een luchtraam voor het aanzuigen van buitenlucht. Michael: “Dit mechanisme maakt het mogelijk om te wisselen tussen ventilatie met buitenlucht of circulatie met lucht van boven het scherm. Daarmee tillen we het telen naar een hoger niveau."

De X-Air ventilator kan modulair worden uitgebreid met een warmte wisselaar, zodat de gerecirculeerde lucht of buitenlucht tevens kan worden gekoeld. "Het ventilatiesysteem is volledig geïntegreerd in het kasdek. Het luchttoevoerkanaal is geplaatst tussen het glas en de tralieligger waarbij de schermen zijn aangepast zodat ze perfect op het kanaal aansluiten.” En uiteraard kan een dekwasser op het kasdek van de X-air gewoon zijn werk doen.

Data Driven Growing
Elke teler heeft zijn eigen ‘groene vinger’-gevoel en eigen interpretaties van teeltgegevens, op basis waarvan hij de aansturing van het kasklimaat regelt. Data analyse en data gedreven telen is een essentiële aanvulling op menselijke teeltkennis. Bij data gedreven telen zijn goede, verklarende plant fysiologische gewasmodellen een eerste noodzaak, dan kun je pas effectief data gedreven gaan telen.

Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van de X-air ventilator wordt er bij de introductie samengewerkt met Hoogendoorn Growth Management en LetsGrow.com. "Door middel van deze samenwerking kan Dalsem telers een geïntegreerde Data Driven Growing complete oplossing bieden”, vertelt Joop.Een geïntegreerde complete oplossing
“Bij Dalsem staat het kasklimaat centraal. De Dalsem X-Air Sustainable Greenhouse Growing Solution geeft de tuinder betere controle over het kasklimaat, ondersteunt door een op feiten gebaseerde data gedreven teeltstrategie met als gevolg hogere productie, betere kwaliteit en meer efficiënt gebruik van energy en middelen. Een meer proactieve aanpak in plaats van de traditionele groene vingers. Ook zie je dat men zich steeds meer bewust wordt van duurzaamheid. De ramen kun je met ons ventilatiesysteem langer dichthouden, dat zorgt voor minder verlies van CO₂.”

Online deelname
Dit jaar gaat alles een beetje anders dan anders. Dat heeft Dalsem ook ervaren. Het oorspronkelijke idee was dat de X-Air kas gepresenteerd zou worden op de GreenTech. Om toch een kijkje te nemen op de GreenTech doet het bedrijf mee aan de online variant. “We zijn blij dat deze mogelijkheid er is.”

Voor meer informatie:
Dalsem
www.dalsem.com  
info@dalsem.nl  
+31 (0) 15 2695800


www.x-air.nl 

Michael Ploeg
mploeg@dalsem.nl    

Joop van Riessen
jvriessen@dalsem.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.