Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
terugblikken op 1-16 januari 2019

Fikkie, fusie, virus en o ja, Brexit...

Tholen - Begin januari ging knetterend van start, zowel op het strand in Scheveningen en Duindorp waar traditiegetrouw enorme stapels met houten pallets in de fik werden gezet, als aan de onderhandelingstafel van de Nederlandse tomatentelers Looye en RedStar. Hun beoogde fusie ketste af, omdat er 'geen overeenstemming werd bereikt over de zeggenschap tussen de aandeelhouders'. Een fusieproces kent vele valkuilen zo bleek maar weer eens.

Blijere gezichten waren er bij de tomatentelers Dukker en Zwinkels. Zij fuseerden in 2018 wel succesvol en kondigden aan het begin van 2019 een nieuwe bedrijfsnaam, Bryte, aan.

Ook mooi nieuws kon paprikateler NH Paprika melden. Op 10 januari werd het teeltbedrijf in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Daarmee was de Noord-Hollandse teler de eerste in het gebied.


NH Paprika had iets te vieren

Perry van der Knaap, Laurens van Dijk en Willem van den Bos ondertekenen de overeenkomsten

Begin januari werden er ook elders teeltbedrijven aangesloten op innovatieve warmtebronnen, aardwarmte in dit geval. Op de Vogelaer in Kwintsheul werden Bestplant, Bos Flowers & Orchids en Van der Knaap Groep aangesloten, terwijl bij Nature's Heat, eveneens in Kwintsheul, Jogrow en Westplant aangekoppeld werden

Op de foto van links naar rechts: John Grootscholten (Kwekerij JoGrow), Jean-Pierre Schenkeveld (Calor Holland), Paul van Schie (Nature’s Heat) en Peet Zwinkels (Westland Plant)

ToBRFV
Met de warmte zat het dus wel goed, licht was er ondertussen begin 2019 maar weinig. Dat maakte het telers aan het begin van het jaar niet makkelijk. Witte vlieg was er ondertussen gelukkig nog maar weinig, iets wat in januari ook (nog) over het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in Nederland en België gezegd kon worden. Dit in tegenstelling tot in Duitsland waar eind 2018 een zevental bedrijven was getroffen. De eerste waarschuwing was daarmee afgegeven. 

Brexit
Een andere hot topic was (en is) Brexit. Op 15 januari werd de voorgestelde Brexitdeal van premier Theresa May weggestemd in het  Britse parlement. Vanuit de glastuinbouw werd vervolgens gevreesd voor grensproblematiek. “Als ze het daar niet weten, is het voor ons ook koffiedik kijken”, vatte John Meijer van Bom Group de situatie samen.  

Spaanse komkommercrisis
Eveneens over de grens kijkend bleek dat Zuid-Europa moeilijke tijden doormaakte aan het begin van het jaar. Zowel Spanje als Italië werden getroffen door flink lage temperaturen, waarop niet alle gewassen in de niet altijd even hightech kassen voorbereid waren. Bovendien had Spanje te kampen met overproductie en daardoor zagen Spaanse telers geen andere uitweg dan het dumpen van komkommers op het strand. “Overproductie op het verkeerde moment”, zo klonk het ondertussen nuchter vanuit de Nederlandse handel

Fuiven en feesten
Tot slot is het begin van het jaar het moment voor nieuwsjaarwensen, zoals ze op ABC Westland en op de Aardbeiendag in Den Bosch bijvoorbeeld deden. Daar in het Brabantse waren de handelaren ondertussen ook in afwachting van een groeiende Spaanse aardbeienaanvoer. En traditiegetrouw werd ook de Tuinbouw Ondernemersprijs uitgereikt, dit jaar aan Anthura, waarmee de veredelaar uit de sierteelthoek Opti-flor en Wim Peters Kwekerijen achter zich liet. 

Morgen deel II van de maand januari.