Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Crisis in de Spaanse komkommers, maar ook prijzen België en Nederland laag

“Overproductie op verkeerde moment doet prijzen kelderen”

Tholen – De Spaanse komkommersector maakt slechte tijden door. Door flinke productiestijgingen hebben telers te maken met hele lage prijzen. Vooral in de regio Almería zijn de prijzen laag. Op 19 december doken de prijzen daar onder de 20 cent per kilo met als dieptepunt 15 cent per kilo op 28 december. Hoewel er traditioneel weinig actie zit in de komkommers rondom Kerst, was de prijzencrisis voor Spaanse telers al aanleiding om komkommers bewust te vernietigen. De grote productie en dito aanvoer in Nederland en België zorgde ook hier voor prijsdalingen.

De problemen ontstonden omdat het Spaanse seizoen te laat op gang kwam, waarna hoge temperaturen zorgden voor een grote aanvoer in de aanloop naar Kerst. “Overproductie op het verkeerde moment”, laat Michael Holslag van Fruberica weten. “De problemen met de gele hesjes in Frankrijk waren daarbij een bijkomend probleem.”

Kwaliteit Spaanse aanvoer goed
Ondanks de crisis, is de kwaliteit van de Spaanse komkommers die Nederland bereikt, niet anders dan normaal. “Tijdens onze inspecties is niet naar voren gekomen dat de Spaanse komkommer slechter van kwaliteit is dan voorgaande jaren het geval was”, laat Fred Jacobs van het Kwaliteits Controle Bureau weten. “De afgelopen weken zijn er ook niet meer dan gewoonlijk Spaanse komkommers afgekeurd door het KCB op basis van de Algemene Handelsnorm. Deze handelsnorm bevat minimumeisen zoals dat een product intact moet zijn, niet onrijp of overrijp is en nagenoeg vrij van vreemde stoffen, ongedierte en plagen.”

Royal ZON veilt momenteel dagelijks Spaanse komkommers. Vier jaar geleden werd daartoe een samenwerking opgestart met een aantal Spaanse coöperaties. “Belangrijk is dat de aanvoer van Spaans product aan dezelfde kwaliteitsspecificaties voldoet als Nederland product”, laat Vincent Theelen van ZON weten. Van november tot maart heeft ZON een keurmeester in Spaans teeltgebied gestationeerd die dagelijks de coöperaties bezoekt en eventueel kan bijsturen voordat product naar ZON vertrekt. “De kwaliteit van de Spaanse komkommers van onze aanvoerders is prima, zo goed dat we tot nu toe nauwelijks klachten hierover hebben gehad.”

Prijsherstel
Voor de landbouworganisaties Asaja Almería en COAG Almería is de prijzencrisis aanleiding geweest voor crisisberaad. De organisaties laten weten dat “een goede planning van de productie essentieel is voor goede prijzen. Het in acht houden van vraag, aanbod en de tijd van het jaar waarin geproduceerd wordt, moet marktverzadiging in de toekomst voorkomen.”

Herstel van de prijzen zal volgens Michael bewerkstelligd moeten worden door te plannen retailacties de komende tijd. “Het weer is namelijk stabiel.”

Vincent zag de prijzen ten opzichte van week 51 alweer aantrekken voor de komkommers die door ZON in drie sorteringen worden aangeboden. “Wij spreken wekelijks het volume af met onze coöperaties, waardoor wij niet te maken hebben met het dumpen van product voor de klok indien productie te hoog is.”

Prijsontwikkeling komkommers Almería (links) en Spanje (rechts) via www.agropizarra.com/es/ 

Ook de komkommerprijzen bij veilingen die zijn aangesloten bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties daalden in de aanloop naar Kerst, terwijl de prijzen van de eerste belichte komkommers in Nederland ook aanzienlijk lager zijn dan voorgaande jaren. Het VBT noteerde een middenprijs van 0,46 cent in week 51 die kelderde naar 0,21 cent. De daling in Almería werd al ingezet op 5 december toen de prijs van 60 cent per kilo in een week tijd zakte naar 24 cent op 12 december. Spaanse komkommers maakten een vergelijkbare daling door met als dieptepunt 45 cent op 24 december, waarna de daling stabiliseerde.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven