Sicilië in de greep van de vorst, schade aan onder meer courgettes en tomaten

"Bij temperaturen beneden nul slagen zelfs traditionele kassen er niet in gewassen te beschermen"

Op Sicilië is het nieuwe jaar dramatisch begonnen. Op het hele grondgebied is veel schade ontstaan als gevolg van sneeuw en vorst.

Artisjokken in de buurt van Vittoria

In de nacht van 4 op 5 januari was er sprake van vorst en sneeuw. Dit is een zeer ongewone gebeurtenis en zelfs in het zuiden van Sicilië werden temperaturen van -5 °C gemeten.

Na de recente overstromingen, waardoor er voor meer dan 400 miljoen euro aan schade ontstond en waarmee het Europees solidariteitsfonds werd geactiveerd, is het nu de beurt aan de vorst en sneeuw.

Momenteel is het nog te vroeg voor een juiste inschatting van de schade.

De provinciale kantoren en inspectiediensten zijn gealarmeerd in de hoop de belangen van de Siciliaanse telers te kunnen beschermen. Er werd onmiddellijk gestart met het evalueren en verifiëren van zowel de geografische verdeling als de entiteit, in termen van Bruto Verkoopbare Productie.

"Het heeft in een nacht zoveel geregend dat de telers nog meer schade hebben geleden. In veel gevallen is de gehele oogst vernietigd door delage temperaturen. Bij temperaturen beneden nul slagen zelfs de traditionele kassen er niet in om de gewassen te beschermen", zegt het Anticrisis Comité voor de Siciliaanse Landbouw.

Het gaat niet alleen om gewassen die zijn geteeld in de traditionele kassen, maar ook in tunnels en in de volle grond. Veel Artisjokken, courgettes en tomaten zijn dan ook flink beschadigd.

"De crisis omtrent de prijzen en de virussen waren blijkbaar nog niet genoeg en voor de getroffen telers is dit de genadeslag", zegt het Comité onder voorzitterschap van Angelo Giacchi, Salvatore Di Bona en Giuseppe Zisa.


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven