Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teeltupdate tomaat: januari 2019

"De wittevliegtellingen zijn over het algemeen erg laag"

Biobest heeft voor tomatenkwekers een opzet gemaakt om de teelt schoon te eindigen, maar zeker ook om schoon te beginnen. Een strategie met verschillende correcties moet ertoe leiden dat de plagen als Tuta absoluta, Nesidiocoris tenuis, tomatengalmijt en wittevlieg opgeruimd worden. Als er eenmaal schoon begonnen kan worden, dan hebben de biologische bestrijders meer kans hun werk goed uit te kunnen voeren.

De keuze om bij belichte bedrijven een schema aan te houden om schoon te blijven, totdat de onbelichte kwekers geplant zijn, bevalt goed. Deze keuze heeft Biobest gemaakt tijdens een van de brainstormsessies, die regelmatig gehouden worden. Tijdens deze bijeenkomsten worden actuele problemen tegen het licht gehouden en wordt er gekeken naar een oplossing. Vooral de aanpak van de ‘nesi’ is erg actueel. De schadelijke wants kan een biologisch evenwicht compleet verstoren.

Het idee om schoon van deze plaag te zijn is al volgt schrijft Biobest: zorg ervoor dat er geen kans van overleven bestaat voor de plagen, door preventief de plagen aan te pakken. Dit wordt zowel in de belichte als onbelichte kassen gerealiseerd.

Op dit moment is de plaagdruk bij deze bedrijven erg laag. "Zo worden op deze bedrijven nog geen ‘nesi’s’ gevonden. De eerste 'tuta' gangen die gevonden worden, worden gelijk weggeknepen, het blad wordt tot de eerste oogst verwijderd en de vanglampen vangen een deel van de volwassen motten weg. Isonet-T & Delfin WG zorgen er daarnaast voor dat op een biologische manier de druk van de tomatenmineermot laag blijft. De wittevliegtellingen zijn over het algemeen erg laag, net als het aantal planten met tomatengalmijt wat gevonden wordt."

Dit alles betekent dat komende weken, de biologische bestrijders hun intrede kunnen doen in de kas. Door hogere aantallen te introduceren en deze goed bij te voeren, zal de populatieopbouw sneller verlopen, dit geeft een kweker gedurende het seizoen meer rust, aldus Biobest.

Voor meer informatie:
Biobest Nederland
www.biobestgroup.nl
cs.nl@biobestgroup.com

Publicatiedatum: