Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maart 2020: En toen was daar écht corona

Tholen - De maand maart kunnen we in tweeën delen. Tot 16 maart was corona er wel, maar nog niet écht en vanaf 16 maart trok een schokgolf door de sector met alle gevolgen van dien. Hieronder een terugblik.

Eerst op de aanloop naar 16 maart waarin Jan, Wilco en Lennert van Voshol vertelden dat Jan een stapje terug doet en Wilco en Lennert aan het roer zijn komen te staan, Colruyt een eigen vertical farm opende, teler Michiel Koolhaas vertelde over de overeenkomsten tussen paprika's telen en zeilen, de Poolse kasgroentenmarkt uitgebreid werd besproken, Jan van Beusichem voor zichzelf begon met het geven van sloopadvies en met een TechTalk over Digitale Veiligheid door de GroentenNieuws-redactie het laatste live event werd bijgewoond, toen al en petit comité.


Lennert, Jan en Wilco op HortiContact dit jaar

En toen corona. Arbeid werd direct een probleem, net als afzet. De foto's van lege schappen deden pijn en ook die van kassen vol vers product, dat geen afzet dreigde te vinden. Bizar was ook de hamsterwoede. 

CEO Steven Martina van The Greenery:

"De volumes overtreffen de Pasen en de Kerst"

Tholen - Bizarre taferelen in de supermarkten afgelopen weekend. Naast de WC-rollen, handzeep en pasta's werd er ondanks waarschuwingen ook gehamsterd op de AGF-afdelingen. Het CBL constateert dat een deel van de consumenten veel meer koopt dan de normale dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Voor de AGF-handel zijn de gevolgen zeer divers. Supermarktleveranciers zien hun omzet gigantisch stijgen. Horecaleveranciers daarentegen zien hun omzet verdampen.


Foto links: The Greenery zorgt o.a. via locatie Tolpoort en haar telers in Noord Holland dat de voorraden van de DC’s (Distributie Centra) van de supermarkten weer aangevuld worden zodat consumenten weer in ruime mate kunnen beschikken over verse groenten en fruit in de Nederlandse Supermarkten. Bron: Joost Rouwhorst
Foto rechts: Leeg AGF-schap bij Albert Heijn. Foto Robert van den Berg

"'Stuur ze maar', roepen ze"

Herschikken vraag en aanbod in coronatijden grootste zorg uitzendbureaus

Tholen - Vrijdag besloot Polen om de grenzen te sluiten voor buitenlanders. Polen komen het land nog wel in maar gaan eerst twee weken verplicht in quarantaine. Reden voor hen om grotendeels toch in Nederland te blijven.

Luc Monden (De Kruidenaer) zoekt alternatieve afzet en beperkt import:

“Met de prognoses van nu moet er nu snel iets gebeuren met onze kruiden”

Tholen – “Je wilt niets weggooien als dat niet écht nodig is”, vertelt Luc Monden van kruidenteler De Kruidenaer. Toch dreigt dat wel te gaan gebeuren als er niet snel alternatieve afzet gevonden wordt voor de kruiden in de kas in Etten-Leur. “Met wat nu de prognoses zijn, houden we voor deze week 2000 tot 2500 kilo over alleen al voor basilicum, ons grootste product. En het moment waarop we dreigen te moeten gaan weggooien komt steeds dichterbij.”

Om die reden zoekt men nu koortsachtig naar alternatieve afzet. Een bericht op LinkedIn kan daarbij mogelijk helpen. “Daarbij is het niet eens zozeer handel waarnaar wij op zoek zijn, al mag dat natuurlijk wel, maar zoeken wij iedereen die wij nog blij kunnen maken met een mooi product”, legt Luc uit.

Hamstereffect op tomatenprijzen uitgewerkt, vrije val Marokkaanse tomatenimport extra vroeg

Tholen - Er vallen zo langzamerhand ook in de glasgroenteteelt rake klappen vanwege corona. Tot vorige week leken de tomatentelers daarbij nog redelijk buiten schot te blijven, maar het hamstereffect dat resulteerde in hogere prijzen is inmiddels voorbij.

De komende weken zal de markt onder druk komen te staan, overigens niet enkel in tomaat. Deels een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar corona gooit daarbij zeker extra roet in het eten, aldus Arie Middelburg van GreenMatch over de actuele marktsituatie specifiek in tomaat.

etra Veldman (Stoffels Tomaten) dankbaar voor 'toegewijde ploeg' in tijden van corona:

"We moeten erger voorkomen maar geen paniek zaaien en de spirit erin houden”

Tholen – “Wat er nu allemaal gebeurt is ongeëvenaard, niet enkel op bedrijfsvlak maar ook op wereldniveau”, vertelt Petra Veldman van Stoffels Tomaten. “Het heeft een grote maatschappelijke impact. Het inperken van het virus is nu het allerbelangrijkste, ook op ons bedrijf.”

Dat heeft flink wat voeten in de aarde met een ploeg van 250 man, maar het gaat steeds beter ‘na een eerste week van lichte paniek, in recordtempo extra hygiënematerialen aanschaffen, het organiseren van thuiswerken voor kantoorpersoneel en invoering van afstand houden in zowel kas, kantine als verpakkingshal’, blikt Petra terug.

nuchtere stemming onder toeleveranciers begint om te slaan

"Wij zijn erbij geholpen als de teler internationaal zo goed mogelijk geholpen wordt"

Tholen - In eerste instantie werd er nog vrij nuchter gereageerd op de coronaproblematiek door tuinbouwtoeleveranciers, maar inmiddels beginnen ook glastuinbouwprojecten vertraging op te lopen en wordt doorwerken moeilijker. Toch moeten de echt moeilijke maanden nog komen, vrezen Annie van de Riet van AVAG en Eric Egberts van Dutch Greenhouse Delta. "Veel zal afhangen van de investeringsbereidheid onder de telers."