Luc Monden (De Kruidenaer) zoekt alternatieve afzet en beperkt import:

“Met de prognoses van nu moet er nu snel iets gebeuren met onze kruiden”

Tholen – “Je wilt niets weggooien als dat niet écht nodig is”, vertelt Luc Monden van kruidenteler De Kruidenaer. Toch dreigt dat wel te gaan gebeuren als er niet snel alternatieve afzet gevonden wordt voor de kruiden in de kas in Etten-Leur. “Met wat nu de prognoses zijn, houden we voor deze week 2000 tot 2500 kilo over alleen al voor basilicum, ons grootste product. En het moment waarop we dreigen te moeten gaan weggooien komt steeds dichterbij.”

Om die reden zoekt men nu koortsachtig naar alternatieve afzet. Een bericht op LinkedIn kan daarbij mogelijk helpen. “Daarbij is het niet eens zozeer handel waarnaar wij op zoek zijn, al mag dat natuurlijk wel, maar zoeken wij iedereen die wij nog blij kunnen maken met een mooi product”, legt Luc uit.


Foto: Basilicum in de kas. Bron: LinkedIn 

Afzeggingen horeca, retail bestelt mondjesmaat bij
Vanaf het begin van deze week begonnen, met het sluiten van steeds meer horeca in binnen- en buitenland, de afzeggingen van foodserviceklanten binnen te komen. “En het afbestellen en afzeggen van steeds meer vaste bestellingen zet nu echt door.”

Gelukkig voor De Kruidenaer gaat ook nog ruim de helft van de afzet niet naar horeca en zijn er retailers die gewoon blijven afnemen. “Sterker nog, mondjesmaat bestellen de meesten elke dag zelfs iets bij.”

Logistiek via tussenhandel en luchtvracht loopt nog goed
Problemen met transport vallen voor De Kruidenaer ook nog goed mee vertelt Luc. “Veel van onze handel met het buitenland gaat via tussenhandel en die krijgen alles logistiek nog wel voor elkaar.” En dat geldt ook voor de import. “Jaarrond telen wij basilicum en kervel hebben we op dit moment ook zelf, maar anders importeren wij. Dat komt voor tachtig procent met vrachtwagens en anders met luchtvracht. Luchtvracht gaat momenteel nog steeds goed.”

90% minder vraag naar munt
Wel is de kruidenteler in reactie op de vraag aanzienlijk minder van bepaalde kruiden gaan importeren. “Een groot importproduct is munt voor ons en daar zien wij momenteel negentig procent minder vraag. Horeca weg, munt weg, geldt hier echt. Vervelend voor ons, maar de pijn ligt daar bij de teler in Spanje die, overigens niet exclusief voor ons, munt teelt.”

Oogsten en invriezen
Het hoofdproduct bij De Kruidenaer is zoals gezegd basilicum en dat is nu net een kruid dat zich niet makkelijk laat invriezen bijvoorbeeld, want dat kan tot op zekere hoogte met kruiden wel. “Basilicum wordt al zwart als je het in de koelkast legt, dus dat gaat em niet worden”, weet Luc. “We zijn op zoek naar mogelijkheden tot invriezen. De focus op vers product met een korte houdbaarheid maakt dat we nu de noodzaak hebben om te gaan oogsten. Dus als iemand ideeën heeft over invriezen, dan horen wij het graag.”

Teelt vertragen binnen mogelijkheden
En het teeltproces vertragen in afwachting van de komende tijd? “Ja, daar kijken we zeker naar. We kunnen een en ander wel iets vertragen. We blijven oogsten, opkweken, maar alles wel in een lagere snelheid dan normaal. Met bijvoorbeeld een aangepast lichtrecept kunnen we wel iets sturen en vertragen. Dat is een voordeel ten opzichte van de buiten- en/of vollegrondsteelt.”

En verder? “Verder is het afwachten en houden we zo goed mogelijk contact met al onze klanten, zonder te veel te pushen, want iedereen heeft het moeilijk. Bijvoorbeeld ook de AGF-specialisten en marktkooplui uit de buurt die nog weleens wat bij ons afnemen.”

Voor meer informatie:
De Kruidenaer
www.kruidenaer.nl 

Luc Monden
luc@kruidenaer.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven