Tholen - Avocado's zijn inmiddels een veelgevraagd product in de Nederlandse schappen. Zeker in de winterperiode wordt het product gretig bij menig handelaar afgenomen. Het is de reden dat Ton Verheijke van Janyra Organics Exporters een potentieel ziet voor de Keniaanse avocado's op de Noord-Europese, en met name Nederlandse, markt. "We kunnen een zeer mooi product aanbieden, maar zien dat partners vinden die het af willen nemen niet gelijk een gegeven is", vertelt hij.

Het bedrijf is in 2020 opgericht in Kenia, door Ton zijn Keniaanse vrouw Janet, waarbij Ton verantwoordelijk is voor de vermarkting van de Keniaanse exporteur. "Janet teelt in Kitui avocado's, citrus en kruiden, zoals basilicum, wat inmiddels klaar is om te oogsten. In eerste instantie richtten we ons hierbij voornamelijk op de binnenlandse markt, maar sinds kort kijken we ook naar met name de Nederlandse markt voor export", gaat hij verder. "Ik denk dat ik met mijn Nederlandse oorsprong een mooie verbinder kan zijn tussen Janyra Organics en potentiële importeurs, waardoor we zeker mogelijkheden zien om voet aan de grond te krijgen op de Noord-Europese markt."

Ook Kenia gaat echter gebukt onder alsmaar moeilijker wordende weersomstandigheden, maar, zo stelt Ton, het bedrijf heeft zich hier in recente jaren goed tegen kunnen wapenen. "Er is geïnvesteerd in bassins, drainagesystemen en waterputten. In Kenia lossen langdurige droogte en overvloedige regenval elkaar veelvuldig af. Door middel van deze investeringen hebben we de watervoorziening kunnen optimaliseren en door middel van de drainagesystemen kunnen de bomen voldoende bewaterd worden in droogteperiodes, waardoor we kwalitatief hoogwaardig fruit en kruiden kunnen garanderen."

Daarnaast is Janyra Organics aan de slag gegaan met zelfvoorziening in energie door het gebruik van zonnepanelen, arbeidsomstandigheden en heeft het bovendien bijna haar GlobalGAP-certificering binnen. "Op deze manier hopen we nu de blik naar het buitenland te kunnen richten. Hiervoor leveren we fruit en kruiden uit eigen teelt, maar werken we ook samen met verscheidene telers om te kunnen leveren aan potentiële partners."

"We zijn nu aan het kijken naar meerdere telers waarmee wij in januari de avocado`s kunnen gaan exporteren. Kwalitatief zien ze er uitstekend uit en ik verwacht dat we er op de Nederlandse markt mee kunnen concurreren. De klimatologische omstandigheden in Kenia zijn perfect voor de productie van onze avocado's, citrus en kruiden. Nu is het enkel nog zaak om er een mooie bestemming voor te vinden", besluit Ton.

Voor meer informatie:
Ton Verheijke
Janyra Organics Exporters
+31 6 542 551 01
sales@janyraorganicexporters.com
www.janyraorganicexporters.com