"'Stuur ze maar', roepen ze"

Herschikken vraag en aanbod in coronatijden grootste zorg uitzendbureaus

Tholen - Vrijdag besloot Polen om de grenzen te sluiten voor buitenlanders. Polen komen het land nog wel in maar gaan eerst twee weken verplicht in quarantaine. Reden voor hen om grotendeels toch in Nederland te blijven.

Andersom is nieuwe aanvoer van Poolse arbeidsmigranten naar Nederland vanwege logistieke problemen zo langzamerhand wel een uitdaging, blijkt uit een rondgang langs uitzendbureaus. Het herschikken van vraag en aanbod is de komende tijd voor hen de grootste uitdaging. 

"Het zijn spannende tijden", zegt Roland Vollmuller van HolandiaJobs met gevoel voor understatement. Hij startte in 2013 een wervingsbureau voor Poolse arbeidsmigranten en heeft er 1000 aan het werk in Nederland. "Mijn grootste hoofdpijndossier is nu hoe ik vraag en aanbod weer samenbreng."

Foto rechts: Roland Vollmuller

Nieuwe aanvoer uit Polen waar mogelijk
De Nederlandse grenzen zijn nog niet dicht. Nu er dus behoefte lijkt aan extra handjes in allerlei sectoren, lijkt het invoeren van nieuwe Poolse arbeidsmigranten een goede optie. "Zeker", bevestigd Roland. "De mensen hier willen ook wel, maar momenteel is vervoer onze grootste uitdaging. Veel kleinere ondernemers met acht- of negenpersoons busjes rijden niet meer naar Nederland. De grootste busmaatschappij waarmee wij werken nog wel, maar de vraag is hoe lang dat nog zo blijft."

Blijvers
In Nederland hebben de uitzendbureaus ook hun handen vol aan de virusproblematiek en de gevolgen daarvan op arbeid. Axidus heeft gisteren crisisberaad gehouden. Ron van Loenen: "We hechten veel waarde aan goede communicatie met onze opdrachtgevers en uitzendkrachten. Vrijdag hebben we onze uitzendkrachten direct benaderd met de vraag of ze wilde blijven of niet. 25-30 besloten om naar huis te gaan. De rest koos ervoor om in Nederland te blijven.”

Foto rechts: Ron van Loenen, Axidus

Polen die massaal terug naar Polen zijn gekomen na het nieuws over de gesloten grens, heeft ook Roland niet gezien. "Ik sta niet in hun schoenen, maar in Nederland je baan opzeggen, dan in Polen in quarantaine moeten en dan op zoek naar een baan in Polen, dat zal niet meevallen. Al draait de interne economie hier in Polen nog aardig goed, omdat 150 besmettingen op 35 miljoen inwoners nog goed meevalt. De paniek is wel groot en Polen wil vooral niet naar het Italiaanse of Spaanse scenario toe."

Axidus heeft een aanvraag gedaan bij hun Poolse vestiging om mensen deze kant op te laten komen. "Morgen komen er 24 nieuwe mensen aan en voor deze hele week verwachten we er in het totaal 90. Wij leveren vooral uitzendkrachten aan de voedingsindustrie en mensen blijven eten. Dus de klappen zijn voor ons iets minder hard. In andere takken van de uitzendsport is dat wel anders.”

Foto rechts: Rayif Ayyildiz, Voorne Putten Uitzendbureau

Van sierteelt naar groenten en fruit
Zoals bijvoorbeeld in de sierteeltsector. Rayif Ayyildiz van Voorne Putten Uitzendbureau: "De vraag in de groenten- en fruitsector naar uitzendkrachten zien we niet teruglopen. In de sierteelt wel. Om onze mensen aan de slag te houden die afgezegd worden in de sierteelt door deze corona-overmacht, kunnen we ze inzetten in de foodsector. Gelukkig kunnen we ze werk blijven bieden."

Roland kreeg bijvoorbeeld gisteren nog serieuze orders uit onder andere de kipverwerkende industrie en ook AGF-verwerkers. "'Stuur ze maar', roepen zij, want het personeel is niet aan te slepen."

Op dit moment heeft Voorne Putten 27 mensen die onderweg naar Nederland zijn. 'Poolse, Hongaarse en Letse uitzendkrachten komen ook deze kant op. Natuurlijk zijn er meer afmeldingen dan anders. Dat calculeren we in.”

Voor meer informatie:
Axidus
(0174) 21 94 90
info@axidus.com

Voorne Putten Uitzendbureau
tel (0174) 29 45 00
info@voorneputten.nu


HolandiaJobs
www.holandiajobs.pl

Roland Vollmuller 
roland@holandiajobs.pl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven