Colruyt teelt basilicum in zelfontwikkelde vertical farmTholen - Dinsdag 3 maart introduceerde Colruyt Group eigen geteelde basilicum uit een vertical farm. De verse basilicum van het huismerk Boni Selection is vanaf vandaag te koop in alle 31 vestigingen van Bio-Planet. Binnen elke maanden zal Bio-Planet ook verse koriander op de markt brengen. 


Fabrice Gabbato

Volgens directeur van Bio-Planet en Okay, Fabrice Gobbato, zit duurzaamheid in het DNA van Colruyt en waren ze opzoek naar een manier om het assortiment te verduurzamen. "Het systeem is duurzaam en lokaal. We gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen en het product legt vijf keer minder kilometers af. Ook hebben de planten minder ruimte, water en nutriënten nodig, waardoor de voetafdruk van dit product erg klein is." 

Geen bio-label
"Hoewel de teelt van basilicum vrij lastig is, hebben we voor basilicum gekozen omdat daar veel vraag naar is", aldus Fabrice. "De basilicumplanten worden op een duurzame manier geteeld, maar zijn niet biologisch. Het probleem is dat ze niet in de open lucht worden geteeld en ook niet op biologisch substraat, daarom krijgen ze geen bio-certificaat. De prijs die de consumenten voor de verse basilicum in de Bio-Planet winkels betalen is €1,89, de normale marktprijs."

Capaciteit: 250.000 plantjes
In het distributiecentrum van Colruyt, nabij het hoofdkantoor in Halle, teelt de retailer basilicumplantjes onder violet licht. "De hele installatie, van ventilatie tot lampen, hebben we zelf ontwikkeld in samenwerking met KU Leuven en UGent. We hebben voor een eigen installatie gekozen, omdat we ons voornamelijk wilden focussen op energie efficiëntie", vertelt Wannes Voorend, R&D coördinator van Colruyt Group. "Momenteel kweken we de plantjes op twee lagen van 450 vierkante meter, met een capaciteit van 250.000 planten."

Spitstechnologie
In de vertical farm is het vochtig en de temperatuur is 30°C. "We passen een spitstechnologie toe waarbij de plantjes elke dag een andere mix van licht, water en lucht toegediend krijgen. Hierdoor worden de planten sterker, waardoor de langer houdbaar zijn. De juiste mix van rood en blauw licht zorgt ervoor dat de planten meer aroma bevatten en twee keer zo snel groeien, vervolgt de R&D coördinator. Al het water dat de planten niet opnemen of dat verdampt hergebruiken we. Al de energie die de vertical farm gebruikt is groen."

Toekomstplannen
Het hele teeltproces heeft Colruyt zelf in handen, van het opkweken van de zaadjes tot het verpakken van de volgroeide planten. "We zijn ongeveer drie jaar geleden gestart met dit project in een klein aquarium met lampen en momenteel kunnen we al 31 winkels beleveren. In de toekomst willen we op meer niveaus gaan telen en ook de andere ketens bevoorraden, echter is dit een stap in de goede richting. Momenteel worden alle handelingen in de vertical farm nog handmatig gedaan. We zijn van plan het hele proces te automatiseren, maar dat is toekomstmuziek", aldus Wannes. 


De verpakking is recyclebaar en bestaat uit PET en kartonVoor meer informatie:
Silja Decock
Colruyt Group
+32 473 92 45 10  
silja.decock@colruytgroup.com  Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven