Oktober

Horticoop stopt als groothandel, veredelaars pakken uit en teeltwisseling nadert

Tholen - Deze decembermaand blikken we terug op alle gebeurtenissen die in 2018 in de glastuinbouwsector plaatsvonden. Vandaag: Horticoop stopt als groothandel, veredelaars pakken uit tijdens demodagen, cannabis legaal in Canada en tomatenteler krijgt flinke boete.

Groot nieuws direct aan het begin van de maand. Horticoop maakte bekend te stoppen met hun groothandelsactiviteiten. "Het is niet eenvoudig als groothandel rendabel te zijn", liet algemeen directeur Igo Janssen weten. Ander groot nieuws kwam er uit Canada, waar cannabis definitief gelegaliseerd werd voor recreationeel gebruik. En dan was er nog tragisch nieuws met alleen maar verliezers: 75.000 euro boete voor een tomatenteler na een dodelijk liftincident. Ophef ontstond er na een video op Facebook over Poolse arbeidsmigranten die op pallets in een loods sliepen.

Oktober was ook de maand van de teeltwisseling. Reden voor een update van TuinbouwAlert om tomatentelers op te roepen met een streng sectorplan ToCV te elimineren. Elimineren was ook wat er gebeurde met het gewas van een tomatenteler die glyfosaat in zijn waterbassin terecht zag komen waardoor hij vier ton schade leed. 

Na een rustige septembermaand ook weer twee grote internationale beurzen. Eerst de Canadian Greenhouse Conference, waar het een echt Hollands feestje werd met alle Nederlandse bedrijven en Canadezen met Nederlandse roots en vervolgens eind oktober de Fruit Logistica in Madrid die ook door steeds meer toeleveranciers werd bezocht. In Nederland openden de veredelaars hun deuren tijdens de demodagen. Bij BASF draaide het om het dichter planten van sla, een crispy bite en trioteelt, terwijl Bakker Brothers bonen 'on the vine' lieten zien alsof het trostomaten zijn én het voor Pieter Vermeulen van Sakata de laatste demodagen als vollegrondsvertegenwoordiger waren. 

En dan hebben we het nog niet gehad over Europa's grootste wijngaard onder glas, vier miljoen gesealde paprika's per jaar voor cruiseschepen en militaire bases, exotische specerijen uit Hollandse kassen, de aftrap van tuinbouwinitiatief vers+ dat de focus legt op inhoudsstoffen en Chinezen die een replica van het World Horti Center gaan bouwen.

Tenslotte twee longreads: een overzicht van de bouwactiviteiten in Rusland én een interview met 'tomatenpaus' Ton Janssen die afzwaaide als teler


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven