Augustus

Tomaten gaan aan hitte ten onder, rem op CRISPR en telers blij met volle bassins

Tholen - Deze decembermaand blikken we terug op alle gebeurtenissen die in 2018 in de glastuinbouwsector plaatsvonden. Vandaag: tomaten gaan aan hitte ten onder, Europees Hof zet rem op CRISPR-Cas, bassins lopen eindelijk weer vol en soap rondom Polenhotel.

Na een zomerbreak ging er op 6 augustus weer een kersverse Groentennieuws online. Daarin foto's van drie dagen Varend Corso in het Westland, een run op snacktomaatjes bij Greenco en toenemende droogteproblemen.

Tijdens de zomerbreak kwam het Europees Hof met een belangwekkende uitspraak, namelijk dat nieuwe veredelingstechnieken voortaan een veel zwaardere en duurdere toetsing moeten ondergaan. Gevreesd wordt dat dit innovatie in de weg gaat staan, terwijl buiten Europa minder strenge regels gelden waardoor er concurrentieproblemen kunnen ontstaan.

Na droogte volgt op den duur altijd veel regen en ook dit jaar bleek dat weer het geval. Gelukkig viel de schade mee en konden telers op 9 augustus blij laten zien hoe hun bassins eindelijk weer vol stroomden met regenwater.

Verder vierde Belgiƫ het 25-jarig bestaan van de trostomaat, zag Boer den Hoedt hun sla omgetoverd worden in sorbetijs, kreeg Naktuinbouw een nieuw laboratorium, vlogden vakantiekrachten enthousiast vanuit de kas om nieuwe collega's te werven, kreeg NovaCropControl een nieuwe foliekas, gingen Vlaamse politici eveneens de kas in voor stages, ging Tom@ naast vleestomaten ook cherrytomaten telen in 5 hectare nieuwbouw en opende Biobest een nieuwe productielocatie in Marokko.Maar daarmee zijn we er nog niet want George Baker fietste een rondje door het Westland, Mooy Logistics ging failliet, werd de eerste aarbeienplant in de nieuwbouw van Dutch Berries geplant, gingen de eerste planten de kas in voor de Autonomous Greenhouse Challenge, ontstond er grote bestuurlijke paniek over de mogelijke komst van meer Polenhotels dan gewenst, fuseerden wederom twee Prominenttelers (Kwekerij Dukker en Zwinkels Tomaten), luidden diezelfde telers de noodklok over CO2-tekorten, was het tijd voor een kijkje in de nieuwbouw bij Kwekerij Helderman, verliet Thijs Gipmans na 25 jaar het familiebedrijf en teelde Jan-Willem Schinkelshoek bij Freshchoi voor dag en douw groenten voor toko's.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven