September

Grootste aardbeienkas van Nederland opent, alle groentenzaden verzamelen en Nederlandse teler Calimero?

Tholen - Deze decembermaand blikken we terug op alle gebeurtenissen die in 2018 in de glastuinbouwsector plaatsvonden. Vandaag: Dutch Greenhouse Delta van start, de eerste komkommers geoogst in de autonome kas, grootste aardbeienkas van Nederland geopend en veel aandacht voor zaden en veredeling.

Met de zomervakantie inmiddels achter de rug werd langzaam duidelijk hoe het seizoen voor de verschillende gewassen getypeerd kon worden. Voor komkommertelers ging het in september in ieder geval naar 'het beste komkommerseizoen in jaren'. Er werd veel geoogst door de zomer met heel veel licht, maar niet alleen in 'normale' kassen. Ook in de zelftelende kas konden begin september de eerste rijpe komkommers geplukt worden. Nog wel door mensenhanden, maar toch.

Nog meer groentennieuws, want na de ophef rondom het 'dumpen' van tomaten werd nu in verschillende media bericht over een lading paprika's die werd gebruikt als compost. Na een dramatische tomatenmarkt stegen de prijzen in september ook extreem, kwamen paprika's voorbij in een tv-programma om jongeren te laten voelen hoe het is om in de kas te werken, maakte Eminent samen met Valstar een vlog over de blokpaprika en leverde een vlog tussen de radijs een scholier een mooie prijs op in een campagne om scholieren de kas in te krijgen. 

Uiteraard ook deze maand weer mooi bouwnieuws. Dutch Berries opende een kas van maar liefst 20 hectare voor de teelt van aardbeien in Zuilichem, Sweet Lions in Grubbenvorst kreeg er 181 extra rijen voor de teelt van rode cherrytomaten bij en nieuwe lampen in de nieuwbouw van Royal Pride.

En dan de openingen en evenementen. Dutch Greenhouse Delta ging van start als meer dan een club voor kassenbouwers en tijdens een congres met als titel 'Toekomstbestendigheid van de glasgroentesector'  ging het over samenwerken, fuseren en over het feit dat de teler zich niet als Calimero moet denken, maar zelf de touwtjes in handen moet nemen en houden. Daarnaast aandacht voor duurzame energievoorziening ("Je kunt niet groen bezig zijn als je rood staat"), netwerken en waterskiën met Svensson, de jaarlijks terugkerende Aardbeien Demodag, 10 jaar Greenpack locatie Maasdijk, praten over blauwe en groen(t)e zones tijdens de opening het Crop Innovation Center van KeyGene en Seed meets Technology waar de zaadsector bijeenkwam. 

Gerrit Staal (Luiten Greenhouses), John Meijer (Bom Group), Cor van der Kaaij (Red Star) en Jos Lamping (Bom Group) hadden het gezellig bij de jaarlijkse netwerkborrel van Svensson on Tour.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven