Ton van Dalen, Best of Four:

"We gaan richting beste komkommerseizoen in jaren"

Tholen - Begin juli verhuisde Best of Four naar het pand van Olympic Fruit op het Barendrechtse handelscentrum. Directeur Ton van Dalen is erg content met zijn nieuwe locatie. "Allereerst vanwege de klimaatbeheersing. In het vorige pand hadden we deze zomer wel met tropenroosters kunnen werken. Verder zitten we nu op één verdieping in plaats van drie en dat werkt een stuk prettiger."De coöperatieve telersvereniging heeft een nieuwe strategie geformuleerd, waarin fors ingezet wordt op digitalisering en verkoop. "Zo willen we kijken of we op een zo efficiënt mogelijke manier product- en keteninformatie uit onze data kunnen halen. Verder willen we een grote invloed hebben en houden op de verkoop. Retailers zoeken naar de bron. Dat zijn wij en daar moeten we verbindingen zien te liggen. En dat is niet alleen een doos tomaten verkopen, maar ook de juiste informatie verschaffen."

De tomatenverkoop verloopt overigens dit seizoen erg moeizaam. "Als je dit jaar niet met contracten hebt kunnen werken en overgeleverd bent aan de week- en dagbemiddeling, is het een moeilijk jaar", constateert Ton. "Door de vele zonuren was de productie erg hoog. Natuurlijk zit er verschil tussen losse, tros- en snoeptomaten, maar de prijzen zullen wel heel flink moeten aantrekken, wil het nog een redelijk seizoen worden."

Het paprikaseizoen beschrijft Ton als middelmatig. "Niet heel goed, maar ook niet heel slecht. De grove paprika's worden wat beter betaald, maar daar zijn er dan ook minder van. In prijs blijven de rode en groene paprika's wat achter en gaan de gele en oranje wat beter. Door het warme weer zien we hier en daar wel wat kwaliteitsproblemen ontstaan. Ook arbeid is daarin een belangrijke factor. "Hoe bind je personeel aan je teeltbedrijf? Er zijn bedrijven geweest die deze zomer niet de gewenste rondes hebben kunnen maken. Dat komt de kwaliteit niet ten goede."Het succesverhaal op de kasgroentenmarkt vormen dit jaar de komkommers. "We zitten in een vrij lange periode van hoge prijzen. Die hebben zelfs boven de euro gelegen en liggen nu nog op en niveau rond de 50 cent. Het is natuurlijk afwachten hoe het seizoen zich verder ontwikkelt, maar we zitten al redelijk ver in het seizoen en daarom kan het voor telers weleens het beste seizoen in jaren worden", besluit Ton. "De komkommer is natuurlijk een arbeidsintensieve teelt, waarmee je niet zomaar 10 hectare gaat uitbreiden. Dat houdt in die zin de enorme schaalvergroting wellicht wat tegen, waardoor vraag en aanbod meer in balans zijn en je op bepaalde momenten schaarste hebt. En ja, dan kun je bij tekorten ook deze prijzen krijgen."

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Best of Four
Handelscentrum ZHZ 40D
2991 LD Barendrecht
T +31 (0)180 820 084
ton@bestoffour.nl
www.bestoffour.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven