Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomaten, paprika's en avocado's stuwen groei

Nederlandse exportomzet groenten en fruit stijgt naar €11,9 miljard

De Nederlandse verkoop van groenten en fruit in het buitenland is het afgelopen jaar met vier procent gestegen naar €11,9 miljard. Maar liefst tachtig procent wordt afgezett binnen een straal van 1.000 kilometer. Negentig procent van de afzet blijft in EU-landen. In 2019 heeft de Nederlandse groenten- en fruitsector opnieuw bewezen een betrouwbare partner te zijn voor de Europese retail, zo bericht Groentenfruit Huis.

Duitsland voert met een bedrag van €4,3 miljard op eenzame hoogte de ranglijst aan van afzetlanden. Dat blijkt uit ramingen 2019 die GroentenFruit Huis analyseerde op basis van gegevens van onder andere Eurostat. Het Verenigd Koninkrijk en België volgen op plaats 2 en 3. De sterkste groei is te zien in Polen. De Nederlandse verkoopomzet nam hier met 18 procent toe. Het ging vooral om meer uien, tomaten en paprika's. Ook noteerde de verkoop in Frankrijk (+6%), Denemarken (+7%) en Italië (+12%) mooie groeicijfers. De verkoop naar het Verenigd Koninkrijk (-1%) en Zweden (-2%) bleef iets achter op 2018.

De hogere Nederlandse exportomzet van groenten en fruit in 2019 komt vooral voor rekening van uien, tomaten, paprika's, avocado's, bananen en blauwe bessen. Tomaten voeren met grote voorsprong de exportranglijst aan, gevolgd door paprika's en avocado's. 

Hogere productiewaarde Nederlands product
Regionaal wordt 2019 gekenmerkt door grote verschillen en een onregelmatig Nederlands productieseizoen voor diverse gewassen. Deze zijn deels te verklaren door droogte, een hitterecord en de natte herfst. De totale Nederlandse productiewaarde van verse groenten en fruit steeg in het afgelopen jaar met 7 procent naar €3,7 miljard waarbij de groentenomzet steeg en de productiewaarde van fruit lager was dan in 2018.

Combinatie im- en export sterke troef 
Nederland speelt binnen Europa een belangrijke rol als importeur van vers fruit. Van alle EU-landen is Nederland met een aandeel van dertig procent de belangrijkste importeur van fruit afkomstig van buiten de EU. De top-3 meest geïmporteerde producten, uitgedrukt in omzet, zijn druiven, bananen en avocado's. De importwaarde van verse groenten en fruit steeg met 3 procent naar €7,9 miljard. Juist het combineren van product van Nederlandse bodem met importproduct zorgt voor de huidige sterke positie van de Nederlandse sector, aldus Groentenfruit Huis. Nederland biedt jaarrond een volledig kwalitatief hoogwaardig assortiment. 

Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis
T: +31 (0)79 368 11 00
E: info@groentenfruithuis.nl   

Publicatiedatum: