Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Partnerschap bedrijven en universiteit helpt Mexicaanse glastuinbouw

Valentina Magana is een student die een uniek landbouwprogramma volgt. Het programma bevindt zich in het Koppert-Rappel Onderzoeks- en Trainingscentrum (CEICKOR) dat Magana leuk vindt vanwege zijn praktische insteek. "We werken een halve dag en studeren de andere helft van de dag. Dat is erg handig omdat we onze onderwerpen echt kunnen toepassen", zegt Magana.

Hoewel de technische universiteit in 2014 in Mexico is opgericht, is het niet alleen een gewone post-secundaire instelling gebleken. In plaats daarvan is het programma ontworpen om studenten op te leiden en de Mexicaanse glastuinbouwsector te ondersteunen.

"Glastuinbouw is een groeiende sector in Mexico. En veel van de projecten hebben geen ervaren mensen, dus het is geweldig om te merken dat er veel vraag naar je vaardigheden is", voegt Magana toe. Na drie jaar bij CEICKOR gaat Magana volgende maand naar Nederland om stage te lopen bij Priva, een internationaal bedrijf in de glastuinbouw.

 

Kennis uitbreiden 
Terwijl de universiteit is ingericht om de Mexicaanse sector te helpen uitbreiden, waren er ook andere drijfveren. "We moesten deze mogelijkheden hier voor jongeren creëren", zegt Felix Tarrats, directeur van CEICKOR. Die kansen omvatten het leren over landbouwgebieden zoals duurzame landbouw, irrigatie, het ontwikkelen van nieuwe technologie, het verbeteren van de biologische teelt en meer.

Veel van die ontwikkelende kennis wordt in het drie en een half jaar durende programma toegepast op het eigen teeltgebied van de universiteit. "We hebben een teeltgebied van zeven hectare: vijf hectare trostomaten en twee hectare biologische tomaten", zegt Tarrats. Het programma is grofweg verdeeld in 70 procent praktijkles en 30 procent les in het klaslokaal.

 
Intern werk 
Die kas is ook bijzonder uniek in deze universiteit. Er wordt samengewerkt met Globalmex International Inc dat biologische en conventionele tomaten verkoopt onder het merk Magic Sun. Via dat partnerschap krijgen studenten uit de eerste hand ervaring door te werken in de kas van Globalmex en het bedrijf biedt ook sponsoring aan studenten die deelnemen aan het programma.

"Veel van de studenten gaan na hun stage in een Globalmex-kas als ze afgestudeerd zijn voor Globalmex werken, maar vele anderen werken elders in de sector", zegt Anthony Otto van Globalmex. "CEICKOR staat aan de top van de technologie in de glastuinbouw. Veel onderzoeks- en teeltprotocollen komen uiteindelijk ten goede aan ons als bedrijf. We zijn erg trots op dit programma en het halen er meer voldoening uit dan uit het alleen maar verkopen van producten omdat we iets doen waarvan we hebben gezien dat het invloed heeft op de Mexicaanse landbouw.​"

 
Voldoen aan de behoeften van de sector
Tegelijkertijd levert de universiteit afgestudeerden af die onmiddellijk klaar zijn om te werken op de manier waarop de sector ze nodig heeft. "Studenten zich laten ontwikkelen door middel van een uitgebreid stageprogramma is een effectieve manier om onze kennis te delen en toekomstige werknemers voor te bereiden om beroepsvaardigheden en enthousiasme naar onze kassen te brengen", zegt Otto. "Het is moeilijk om kant-en-klare werknemers te vinden voor de teeltsector. Dus is het een voordeel voor de Magic Sun-telers om een ​​constante aanvoer te hebben van zulke werknemers, en om daar ook een bijdrage aan te leveren.

Tarrats merkt op dat CEICKOR's grotere mandaat de algemene teeltpraktijk in Mexico verbetert. "Andere universiteiten in dit gebied bieden een meer traditioneel onderwijsprogramma. Hier werken het bedrijf en de universiteit samen. Dus de studenten zijn volledig betrokken bij dat proces - ze leren door dingen te doen en dragen onmiddellijk bij", zegt Tarrats. "Sommige studenten gaan door met werken in de glastuinbouw. En anderen keren terug naar hun gemeenschap met wat ze hebben geleerd om daar aan de slag te gaan."

Voor meer informatie:
Felix Tarrats
CEICKOR
 
Anthony Otto
Globalmex International Inc.
Tel: +1 (715) 764-3034
[email protected]
www.magicsunfarms.com
Publicatiedatum: