beste kansen voor aanpassen eisen klasse II

Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen

Het rapport ‘Cosmetische aspecten in specifieke handelsnormen voor groenten en fruit’ van Wageningen University & Research biedt voor minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voldoende handvatten om de handelsnormen in Europees verband ter discussie te stellen.

Het meest kansrijk achten de onderzoekers het aanpassen van de cosmetische eisen van klasse II-producten. Die aanbeveling heeft Schouten al ingebracht in de lopende evaluatie van de Europese Commissie naar de effectiviteit van de Europese handelsnormen van groenten- en fruitproducten. Dat meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten heeft onlangs ook een gesprek gevoerd met de supermarkten Ahold, Jumbo, Plus, Lidl en koepelorganisatie CBL. In dit gesprek is onder andere stilgestaan bij het verminderen van voedselverspilling en specifiek de aanvullende cosmetische eisen van supermarkten aan groenten en fruit.

De aanwezige supermarkten en het CBL benadrukten dat zij in voorkomende gevallen hun eisen al versoepelen. Tevens werd toegezegd dat, mocht dit probleem zich toch voordoen, de supermarkten direct met hun leveranciers aan tafel gaan om te voorkomen dat uiterlijkheden de oorzaak van verspilling zijn.

Klik hier voor de beantwoording van de Kamervragen over cosmetische eisen aan groente en fruit

Bron: Ministerie van LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven