17-31 mei

Zwemmen in dockshelters, uitzonderlijk warme meimaand en trostomaat een trucje?

Tholen - Deze decembermaand blikken we terug op alle gebeurtenissen die in 2018 in de glastuinbouwsector plaatsvonden. Vandaag: de geschiedenis van de trostomaat op tv, 'kassenbouwer' gaat viral, hoge temperaturen voor tijd van het jaar en zwemmen in dockshelters.

De meimaand was een maand met extreem weer. Het ene na het andere weerrecord sneuvelde. Telers kregen te maken met leeg rakende bassins, hoge producties, maar daardoor ook lage prijzen. Extreem was ook de hoeveelheid regen die op 29 mei over Nederland werd uitgestort. Hierdoor liepen dockshelters vol en overstroomden de goten.

Het weer is voor telers een dagelijks gespreksonderwerp, maar dat was zeker ook de uitzending van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over de geschiedenis van de trostomaat. In de uitzending werd de trostomaat, tot onvrede van menigeen uit de sector, neergezet als een trucje dat volgde op de Wasserbombecrisis. 

Een onschuldige imitatie door Westlander Luuk, die vanuit een tomatenkas een Westlandse kassenbouwer nadeed, ging binnen de kortste keren viral

Minder goed nieuws voor het geothermieproject California Wijnen dat na tussenkomst van het Staatstoezicht op de Mijnen de productie van aardwarmte moest staken

Uiteraard ook het nodige bouw- en verhuisnieuws van Prominent dat bekend maakte te gaan bouwen aan een nieuw distributiecentrum, Rijk Zwaan dat het Seed Quality Center opende, een verhuizing voor Van der Ende Groep en een rondje over de bouwplaats bij 4Evergreen in Westdorpe waar een kas van 11 hectare verrees. 

Verder presenteerde Calor Holland zich als nieuwe speler op het gebied van kasverwarming, bleek BlockHeating bezig restwarmte van computer service naar de kas toe te brengen, was er een symposium over de energietransitie, werd Philippe Appeltrans de nieuwe directeur van BelOrta, kwam er een einde aan de Tuinbouw Relatiedagen, werd er een mega-aardbei op een rotonde in Hoogstraten geplaatst, liep de eerste teelt in de demokas van Eminent Seeds op zijn eind en won Eosta de Koning Willem I prijs voor duurzaam ondernemerschap.

Tenslotte nog twee berichten vanuit de rechtbank: celstraffen voor fraude in Westlandse tomatenhandel en Certhon in het gelijk gesteld in over Plantlab octrooi indoor farming.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven