Juli

Urban Farmers failliet, RedStar en Looye fuseren en waterbassins raken leeg

Tholen - Deze decembermaand blikken we terug op alle gebeurtenissen die in 2018 in de glastuinbouwsector plaatsvonden. Vandaag: faillissement Urban Farmers verrast de sector niet, fusie RedStar en Looye en extreme droogte maakt dat waterbassins leeg raken.

Geen 'glastuinbouwnieuws', maar wel reden voor blije gezichten: de feestelijke opening van de nieuwbouw bij Uitgeverij Boekhout.

In juli was het extreem warm en werd het langzaam komkommertijd. Maar niet in de glastuinbouwsector. Daar waren het faillissement van de Haagse dakkas en de fusie van de tomatentelers RedStar en Looye groot nieuws. 

Op 3 juli werd de Haagse dakkas failliet verklaard. Geen verrassing voor velen, maar wel het bewijs dat vertical farming nog niet zo eenvoudig rendabel te krijgen is. Na het uitspreken van het faillissement was het aan de curator de taak om te kijken wat er met de stadskas moest gebeuren. Rob Baan wist er in ieder geval wel raad mee: de stadskas moest een gezondheidscentrum worden.

Nog maar net bekomen van het nieuws van het faillissement was er wederom groot nieuws: RedStar en Looye kondigden aan te gaan fuseren. In tegenstelling tot de voorgaande fusies bij Prominent toch wel verrassend, aangezien beide bedrijven een specifieke eigen identiteit hadden.

Maar er gebeurde meer. Het koninklijk paar deed de West-Friese glastuinbouwregio aan, Zwinkels Tomaten vierde hun 75-jarig bestaan, Royal Pride viel in Duitsland in de prijzen met hun cherry trostomaat, het plan om een kas op een kinderdagverblijf te plaatsen werd met een prijs beloond tijdens HortiHeroes, de klimaatcel van LED's Research begon aan een roadshow, fustdieven doken weer op een richtten flinke schade aan, twee grote tomatentelers botsten met vakbond CNV, een slimme kweekkas ging de grens over en bij Lans in Dinteloord deden we een rondje bouwEn dan hebben we het nog niet eens gehad over de droogte die de sector in zijn greep had. Code geel werd halverwege de maand juli afgekondigd en steeds meer telers zagen hun waterbassins leeg raken. Ondertussen teelden de gebroeders Vahl in de Koekoekspolder rustig door in hun komkommerkassen gevoed met aardwarmte én kreeg de paprikaoogstrobot Sweeper even verderop bij Kwekerij De Tuindershoek voor het eerst de kans zich live in een commerciële kas te bewijzen. Altijd spannend en indrukwekkend, maar toch bleek ook dat de robot nog relatief traag is en ook nog lang niet zo goed in plukken als de mens. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven