Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De bouw loopt volgens planning"

Binnenkijken bij Lans Dinteloord

Tholen - Er wordt hard gewerkt in en rondom de nieuwe kas van Lans in Dinteloord. Vrachtwagens rijden af en aan met bouwmaterialen en graafmachines zijn druk in de weer. "De kas lijkt af, maar er moeten nog heel wat materialen geïnstalleerd worden," wijst Erwin van der Lans. Als verantwoordelijke voor de nieuwbouw is hij wekelijks in Nieuw Prinsenland te vinden. Zijn collega Gerjan loopt in zijn rol als bouwbegeleider af en aan.


Erwin van der Lans in de corridor die de vier toekomstige kassen aan elkaar verbindt.

De eerste kas die gebouwd wordt is er een van 8 hectare. Daarna volgen er nog drie, zodat de totale oppervlakte uitkomt op 35 hectare. De eerste fase omvat ook de bouw van de corridor, het ketelhuis en een buffertank van 8000 m3.
 


Drukke planning
"De bouw begon in januari met de fundatie. In april en mei werd de ondergrondse verwarming aangelegd en in mei werden ook de contouren van de kas zichtbaar. Uiteindelijk lag half juni het glas erop. Ondertussen waren ze in juni met het scherm, loods, ketelhuis en watertechnische ruimte begonnen en is dat inmiddels ook afgerond", somt Erwin op. "Nu, eind juli, zijn we bezig met alle elektra, de waterleidingen, de verwarming en de inrichting van het ketelhuis. Dan volgt het egaliseren en het beton storten. In september begint het al echt ergens op te lijken, want dan komen de teeltgoten, de druppelslangen en worden de verdeelstukken van de verwarming geplaatst. Uiteindelijk moeten de planten in oktober de kas in."
 


Brede teeltpaden
"In deze locatie zullen grove trostomaten worden geteeld. Dat doen we in teeltpaden van 1,92 meter in plaats van de gebruikelijke 1,60 meter. Het aantal planten blijft gelijk, maar we hebben daardoor minder verwarmingsbuizen, teeltgoten en ophangsystemen nodig", legt Erwin uit. "We hebben dit ook al in Rilland en op onze hoofdlocatie in Maasdijk. De ruimere opzet vermindert de kans dat er tomaten losraken van de plant."
 

Doordat de schermen grotendeels zijn opgehangen, is het voor de harde werkers niet al te heet.

"Er moet nog veel gebeuren, maar we lopen gelukkig op schema", vat Erwin samen. "We hebben wekelijks vergaderingen over de bouw, zodat iedereen precies weet hoe het ervoor staat. Als leveranciers hebben we gekozen voor bedrijven die goed bij ons passen. Die de producten bieden die we nodig hebben en met ons meedenken om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten." Op het bouwterrein staan niet alleen busjes van Westlandse tuinbouwtoeleveranciers, maar ook van bedrijven uit de buurt. "We vinden het belangrijk dat we hier ook een stukje werkgelegenheid bieden en zo de lokale economie kunnen steunen", vertelt Erwin.
 


Personeel in de startblokken
Ruim een jaar geleden werden er al vacatures geplaatst voor het personeel dat straks moet leiding geven bij Lans Dinteloord. "Een jaar lang leiden we de teeltmanager, arbeidsmanager en hoofd technische dienst op in onze vestigingen in Zeeland en het Westland, zodat ze onze manier van werken kunnen aanleren. De werving van het overige personeel dat straks in Dinteloord aan de slag gaat, wordt uitbesteed aan uitzendbureaus zoals NLJobs. Zij zorgen voor huisvesting en vervoer. Het is fijn dat we dat uit handen kunnen geven."



Erwin is in zijn nopjes met de locatie in Dinteloord. "Op een gegeven moment is de organisatie eraan toe om uit te breiden. We zijn gaan kijken in diverse gebieden en we kozen voor Nieuw Prinsenland. Logistiek gezien is dit ideaal. Het ligt op de route tussen de locaties in het Westland en in het Zeeuwse Rilland."
 


Nog wat technische feitjes: voor het glazen dek is gekozen voor Cultilene 5% diffuus glas – zo licht mogelijk, en het gewas wordt belicht met SON-T belichting. Erwin sluit LED-belichting voor de andere kassen niet uit. Het complex krijgt voor nu twee wkk-installaties vanuit locatie Maasdijk En van Rilland verhuist er een naar Maasdijk. "Er wordt dus overal een beetje geklust. Alle wkk's worden voorbereid op de toekomst. We plaatsen rookgasreinigers om de CO2 te kunnen hergebruiken in de kassen."
 


Leeg ketelhuis
Voldoet de nieuwe kas aan het ideaal? "We hebben in al die jaren twaalf kassen neergezet en gaandeweg kom je erachter hoe een ideale kas eruit ziet. Ik heb jarenlang een lijstje bijgehouden met dingen die ik in een nieuwe kas zou willen. Deze kas komt aardig in de buurt, maar de definitie van een perfecte kas verandert natuurlijk steeds weer. In de toekomst zou ik het ideaal vinden als ik een leeg ketelhuis heb. Dat we elektra, gas en CO2 niet meer zelf te hoeven te produceren, maar dat we het kunnen inkopen. Gas en CO2 bijvoorbeeld uit Moerdijk en elektra van een windmolenpark."

Voor meer informatie:
Erwin van der Lans
Lans
Maasambacht 2b,
2676 CW Maasdijk
Website: www.lans.nl
Facebook www.facebook.com/Lanstomaten