Tholen – Nederland tot een blauwe zone maken, dat is waar ze in Wageningen bij KeyGene aan willen bijdragen met onderzoeken op het gebied van groenteteelt. De gistermiddag, 20 september, officieel geopende nieuwe onderzoekskas met bijbehorende laboratoriumfaciliteiten is een nieuwe stap in die richting. Nieuwe rassen en teeltinnovaties moeten er op termijn voor gaan zorgen dat mensen gezonder en langer leven, net als in de zogenaamde blauwe zones waar bovengemiddeld veel oude, gezonde mensen leven. Ruim honderd aanwezigen zagen na een middag vol lezingen hoe in virtual reality het Crop Innovation Center werd geopend, om vervolgens ook zelf even rond te lopen tussen alle hightech faciliteiten.
Arjen van Tunen, directeur van KeyGene.
In de aanloop naar die officiële opening draaide alles om het thema ‘Blue Zone’, blauwe zone. Een drietal sprekers kreeg na een inloop met koffie en thee het woord van dagvoorzitter Katja Berkhout, maar niet voordat Arjen van Tunen de aftrap had gegeven en de wil uitsprak om met KeyGene toe te werken tot Nederland als nieuwe blauwe zone. Goede voeding en genoeg groente zijn daarvoor belangrijke voorwaarden, iets waaraan in Wageningen bij KeyGene continu onderzoek naar wordt gedaan.
Michel Poulain.
Een van de onderzoekers achter het begrip blauwe zone, emeritus professor Michel Poulain, gaf in zijn lezing een verdere introductie op het begrip blauwe zone. Een zone die net zo goed rode zone had kunnen heten, omdat hij bij het markeren van opvallend oude mensen eigenlijk een rode marker gebruikte zo vertelde Poulain met een kwinkslag en tot hilariteit in de zaal. Poulain vertelde dat vele factoren bijdragen aan de vorming van een blauwe zone, maar dat zeker voeding daarin belangrijk is.
Anneke van de Kamp.
Groente, daar draaide het natuurlijk om. Zeker tijdens de lezing van Anneke van de Kamp van Rijk Zwaan. Van de Kamp gaf ruiterlijk toe het begrip blauwe zone tot voorkort niet te kennen, maar wel te beseffen dat veredelaars daarin een belangrijke rol spelen. De uitdaging voor veredelaars is het ontwikkelen van groenten die aansluiten op de lokale wensen van mensen, groenten die in de smaak vallen, zodat er genoeg van gegeten wordt. Als voorbeeld haalde Van de Kamp de zoete puntpaprika Palermo aan, die op dit moment enorm populair geworden is, maar waar tien jaar geleden niemand nog van wilde weten uit angst voor de hete smaak die tot op dat moment met pepers werd geassocieerd.
Ondertussen kwam ook de interactie met de zaal goed op gang en haalde een van de aanwezigen de lachers op zijn hand door te vragen of aardappels ook als groenten gezien worden, omdat dan de dagelijks hoeveelheid van 250 gram makkelijker gehaald kan worden.
Koen Joosten.
Onder de sprekers ook een kinderarts, Koen Joosten van het Erasmus Medisch Centrum. Als voorzitter van de stichting ‘Food for a Better Life’ gaf hij een gloedvol betoog over het belang van voeding in de opvoeding van kinderen. Groenten zijn als het ware een apotheek vol met goede stoffen. Joosten zag het dan ook wel zitten als er in de toekomst kinderen over de vloer zouden komen bij KeyGene om te kijken en te leren over voeding. Directeur Tunen van KeyGene liet daarop weten dat dit in het verleden wel geprobeerd is, maar dat dit toen niet echt van de grond kwam. Een nieuwe poging sloot hij niet uit, terwijl KeyGene ook betrokken is bij het World Food Center dat in 2021 wordt geopend en waarbij de focus zeker ook op kinderen en voeding ligt.
Anker Sørensen.
Na de drie lezingen was het tijd voor drie kortere pitches door onderzoekers van KeyGene. Anker Sørensen vertelde bezig te zijn met het diversifiëren van het bananenvak, omdat daar opvallend genoeg eigenlijk maar één ras, het ras Cavendish, in te vinden is. Door terug te gaan naar ‘grootmoeders banaan’, het ras Gross Michel, zou het mogelijk moeten zijn om ook onder bananen diversiteit te creëren bijvoorbeeld in kleur of in formaat.
Martin de Vos.
Martin de Vos wierp hierna een blik in de toekomst van de plantendokter die als het aal De Vos ligt over niet al te lange tijd met een drone en medicijnen langskomt om planten te ‘genezen’ van ziektes. Of natuurlijk op de fiets, gezond, om zo gewassen beter te laten groeien. Eigenlijk net als de huidige teeltadviseurs, alleen dan ook bij mensen thuis die zelf, al dan niet in hightech kweekkassen naast hun bed, tomaten telen en kampen met teeltproblemen.
Wladimir Tameling.
In de laatste pitch stond rijst centraal. Wladimir Tameling beschreef het wereldwijde arsenicumprobleem en de rol van rijst hierin. Arsenicum als giftige stof is onlosmakelijk verbonden als rijst als gezonde voedingsstof, maar door rassen genetisch aan te passen ziet Tameling kansen om het arsenicum zoveel mogelijk in het wortelstel van de rijstplant te houden, zodat er minder giftige arsenicum in de rijstkorrel zelf belandt.
Opening in virtual reality
Na deze reeks van lezingen en pitches was het tijd voor koffie, waarna Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, de officiële opening mocht verrichten. Maar niet voordat hij zijn ongerustheid had uitgesproken over de mogelijke belemmerende gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof deze zomer over CRISPR-Cas. Daartegen wil De Boer namens VNO-NCW graag actie ondernemen mocht blijken dat onderzoeksinstellingen zoals KeyGene en het MKB erdoor gestoord worden in hun onderzoeken.
De zaal wacht vol spanning.
Hans de Boer in actie in Virtual Reality.
Vervolgens kon de Virtual Reality bril op en werd het Crop Innovation Center in Virtual Reality geopend met een druk op de knop.
Opening in Virtual Reality.
Daarna kregen de aanwezigen de kans om in groepjes een rondleiding te krijgen door de nieuwe onderzoekskas.
In groepjes de onderzoekskas in.
Uitleg bij de verschillende faciliteiten, waaronder digital fenotyping.
Zelfs paardebloemen worden onderzocht en veredeld.
Uiteraard ontbrak ook LED-verlichting en teelt op water niet.
In de laboratoria onder meer een sequencer op zakformaat.
Eenmaal weer terug uit de kas was het tijd voor de borrel. Bekijk hier de fotoreportage van deze dag.