Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse glastuinbouw kan aan de slag (als het dat niet al was)

Vandaag is de dag dat Canada legaal aan de wiet mag

Tholen - 17 oktober 2018. Een historische dag voor Canada, want vanaf vandaag is cannabis, ook voor niet-medicinaal gebruik, gelegaliseerd. De afgelopen jaren werd er reikhalzend uitgekeken naar deze dag, niet alleen door de Canadezen, maar zeker ook door de Nederlandse glastuinbouwsector. De Canadese president Trudeau sprak in 2015 al van legalisering in zijn verkiezingscampagne, waarna in juni van dit jaar het uiteindelijke wetsvoorstel werd aangenomen. Door veel bedrijven was ondertussen alvast een voorschot genomen op het definitieve besluit, maar nu de wet in werking is getreden, wordt het spannend om te zien hoe de sector zich verder gaat ontwikkelen.

In de glastuinbouwsector was de nieuwe groene kans de laatste jaren een steeds vaker terugkerend gespreksonderwerp. Eerst nog enigszins voorzichtig vanwege de zweem van illegaliteit die er rondom cannabis hangt, maar inmiddels spreken steeds meer bedrijven zich hardop uit over de kansen die zij zien. Bijvoorbeeld de kassenbouwers, die het het aantal aanvragen de laatste jaren zienderogen zagen toenemen. Een korte opsomming van bouwactiviteiten bevestigd dit. Zo werden er de afgelopen tijd bijvoorbeeld kassen gebouwd nabij Edmonton Airport (7,4 hectare), Tilverton (2,8 hectare) en een kas van 9,3 hectare voor Hydropothecary (tegenwoordig Hexo).

Henk Verbakel van Havecon zei in juni van dit jaar nog: "We leveren al jaren totaaloplossingen voor de cannabisteelt. Het ging er de laatste jaren vooral om wanneer de legalisatie rond zou komen, niet of het zou gebeuren."

Teelt ontdekken en onderzoeken
Naast nieuwe kassen werden ook de afgelopen tijd al veel kassen omgebouwd voor groententeelt naar de teelt van cannabis. Dat betekent dat er ook voor Nederlandse toeleveranciers kansen ontstaan, omdat er voor de teelt van cannabis andere teeltbenodigdheden en andere teeltconcepten worden gevraagd.

Ook cannabis heeft belichting, water en wat al niet meer nodig. Een vraag die daarbij wel gesteld moet worden is: hoe teel je eigenlijk cannabis? Uit verhalen over teelt van plantjes in kelders en bedrijfspanden in Nederland zou je denken: dat is niet zo moeilijk. Maar niets is minder waar. De teelt stelt de glastuinbouwsector voor nieuwe uitdagingen op teeltgebied, want er is nog maar weinig  onderzoek naar de teelt gedaan. Dat gaat onder andere gebeuren door Wageningen University and Research onderzoek naar LED-belichting. Ook cannabisbedrijven zelf investeren in onderzoek. Maar nu de legalisering een feit is, zal ook de hoeveelheid onderzoeken toe gaan nemen is de verwachting.

En Nederland zelf? Kunnen we daar op termijn eenzelfde ontwikkeling verwachten van de teelt van cannabis voor recreatiegebruik? Voorlopig waarschijnlijk nog niet, maar aan een wietexperiment wordt gewerkt.