16-31 maart 2018

De eerste tomatenfusie van 2018 is een feit: De Kabel en Schenkeveld fuseren

Tholen - Deze decembermaand blikken we terug op alle gebeurtenissen die in 2018 in de glastuinbouwsector plaatsvonden. Vandaag: de eerste tomatenfusie van 2018, fusie en feest bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan en blije gezichten bij Greenco en De Ruiter Seeds.

Hét nieuws van de tweede helft van maart was de fusie van de tomatenkwekerijen De Kabel en Schenkeveld. De twee Prominenttelers besloten per 1 januari 2019 samen verder te gaan onder de naam Schenkeveld. Richard Hartensveld liet in een reactie op het nieuws weten dat de telers zelf stappen wilden zetten, anticiperen en niet wilden wachten “tot het moment waarop stappen maken onvermijdelijk is.” De fusies is dan ook een reactie op de schaalvergroting in de markt die maakt dat telers moeten groeien en professionaliseren om interessant te blijven voor klanten, medewerkers en toeleveranciers.

V.l.n.r. Ilone Ammerlaan, Bert van der Lugt, Hans Grootscholten, Jos Stoit, Fred van Hezel en John Ammerlaan.

De viering van het vijftigjarig bestaan van Plantenkwekerij Leo Ammerlaan was aanleiding voor ander fusienieuws: onder de naam Plantise fuseerden Plantenkwekerij Leo Ammerlaan, Grow Group en Plantenkwekerij Van der Lugt. Daarmee werden de drie bedrijven in één klap de nummer twee plantenkwekerij van Nederland met 59 hectare productieoppervlak.

Een minireünie van de Zwethkade Zuid: Ad Volkering van Kordes Roses, Ben van der Burg en Maurice van der Knaap van Plantenkwekerij Leo Ammerlaan.

Bep en Toos zorgden ervoor dat zelfs toiletbezoek een feestje was, zo merkte Robert de Kleine van MultiCopy. 

Naast het fusienieuws vonden er ook weer verschillende (her)openingen plaats. Na enorme hagelschade in 2016 kon Greenco op 22 maart eindelijk de teeltlocaties van het bedrijf in Someren weer heropenen, opende Nature’s Green een nieuwe kas van 4,6 hectare en was het bij De Ruiter Seeds feest in Bergschenhoek waar met enige vertraging het Experience Center kon worden geopend. De storm in januari had namelijk de kas in Bergschenhoek beschadigd, maar daar was op 22 maart niets meer van te zien. Stralende gezichten tijdens het ochtendprogramma met de officiële opening én geïnteresseerde, aandacht luisterende gezichten ’s middags tijdens het inhoudelijke programma over termen zoals artificial intelligence, deep learning en machine learning.

Uiteraard ook in deze terugblik een fotoreportage vanaf een internationale glastuinbouwbeurs en dit keer helemaal vanuit Vietnam. Vietnam? Ja, want daar vond de eerste editie van de HortEx plaats in Ho Chi Minh City. Vooral Nederlandse en Italiaanse toeleveranciers waren goed vertegenwoordigd onder de in totaal 110 standhouders. Veel vollegrondsproductie in het land wordt door stijgende marktvraag vervangen door kasteelt en dus zien veel bedrijven kansen in deze markt. Kansen ook in Jordanië, waar Henk Boekestijn een kijkje nam.


Arjen Janmaat, Jan Hoogewoning & Regnier ten Haaf van Hortimax met Jorien Schouten, Sudlac

Verder ging in Nederland en België ondertussen de teelt en handel van kasgroenten moeizaam verder door opeenhoping van Spaans, Belgisch en Nederlands product. Zowel bij The Greenery als bij Coöperatie Hoogstraten desondanks tijd voor een feestelijke opening van het seizoen. Bij BelOrta kwam ondertussen het nieuws naar buiten dat Filip Fontaine per 31 maart af zou gaan zwaaien als directeur.

Tenslotte nog het nieuws dat investeringsmaatschappij Equistone Partners Europe de BOAL Group overneemt en prijs bij Van der Avoird Trayplant waar Peter van der Avoird werd uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van 2018.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven