Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toeleveranciers ontdekken potentieel Vietnam op HortEx

Meer dan 110 exposanten kwamen vorige week naar Ho Chi Minh City om deel te nemen aan de eerste editie van de HortEx Vietnam. Het bezoekersaantal en de zakelijke kansen in Vietnam en omringende landen vielen goed bij de deelnemers en de data voor editie 2019 zijn al vastgesteld. Maar eerst: foto's!

Bekijk hier de fotoreportage


Avner Shohet van TAP (Teshuva Agricultural Projects) & 2B Fresh helpt de lokale markt hydrocultuur (teelt op water) projecten op te zetten

Bezoekers en exposanten
De HortEx Vietnam trok deelnemers uit meer dan 20 landen wereldwijd actief in de bloementeelt of de tuinbouwtoelevering. Onder de leveranciers waren Nederland en Italië sterk vertegenwoordigd. Wat zien zij in deze markt?

Momenteel is de tuinbouw in Vietnam geconcentreerd rondom Da Lat, in de Lam Dong provincie in het zuiden van het land. Deze regio ligt 1.500 meter boven zeeniveau en heeft een gunstig klimaat voor tuinbouw. Al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw wordt hier geteeld en momenteel wordt het areaal geschat tussen de drie en vierduizend hectare. De Vietnamese AGF-export was 235 miljoen dollar in 2005 en die zal waarschijnlijk groeien naar 10 miljard in 2020.

Modernisering
Zowel de tuinbouw als de bloementeelt in Vietnam en omringende landen zijn momenteel aan het opschalen en moderniseren. Door een stijgende marktvraag wordt de vollegrondsproductie vervangen door kasproductie. Een klein deel van het tuinbouwareaal is inmiddels gemoderniseerd. De voorlopers in de markt werken in moderne kwekerijen en houden zich actief bezig met de eigen afzet. Ze proberen de keten te verkorten en groothandelsmarkten te omzeilen door direct contact te onderhouden met retailers en consumenten.

Verwacht wordt dat de sector hier de komende jaren verder in ontwikkeld. De vraag naar veilig geteeld product is groot en daar passen tuinbouwproducten natuurlijk perfect in. Bovendien zijn de arbeidskosten laag in vergelijking met die in landen als Taiwan en Japan, wat dan juist weer de gewenste exportmarkten zijn voor de Vietnamese producenten. Hier wordt goed betaald voor tuinbouwproducten. Momenteel importeren deze landen veel product uit China.

Werkomstandigheden
Voor toeleveranciers speelt ook mee dat de werkmentaliteit in Vietnam geroemd wordt en dat het land al jaren politiek stabiel is. De economische groei draagt ook bij aan de verwachtingen. Verder stimuleert de overheid de high-tech tuinbouw met subsidies, waaronder één van VND100 biljoen (€3.6 miljard) voor de ontwikkeling van hightech landbouw.





Frank Hermans & Luuk Runia (Asian Perlite / Greenhouse Solutions) bekijken samen met Hans Belt & JP Papaioannou (30 MHz) de marktmogelijkheden voor sensoren.


Quiedan Company: ontwerp, productie en distributie van kasstructuren. "Alles groeit beter met structuur"



Een delegatie van Australische groententelers en sectorvertegenwoordigers was ook aanwezig bij de recente HortEx Vietnam.

Bezoekers en standhouders
Vertegenwoordigers uit de bloemensector waren vooral Taiwanees. Beursbezoekers waren vooral afkomstig uit Zuidoost Aziatische landen: Cambodja, Thailand, de Filipijnen en Taiwan, maar ook uit Korea, Australië, China, de VS en India.

De meeste leveranciers die aan de beurs deelnamen, waren tevreden over het aantal en de aard van de bezoekers. Afgaand op de belangstelling voor hun producten is de markt veelbelovend voor leveranciers. "We moeten nog zien hoe het gaat uitpakken, maar de interesse in onze producten is serieus.


Bekijk hier de fotoreportage