Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Juli 2020: Van NOW tot Domino Day

Tholen - Pistolen, de kas zeiknat spuiten, Domino Day, Ridder Ewout en een straat voor Janmaat: het kwam allemaal voorbij op GroentenNieuws in juli. Het werd een bijzondere maand met stilaan steeds meer mensen die weer eens de deur uit gingen én op onze eigen redactie een Horti Baby. 

We lopen chronologisch even door de maand en pikken er her en der wat zelfgekozen hoogtepunten uit.

Piet Janmaat krijgt eigen straat bij afscheid Nieuw Prinsenland

30 juni was de laatste werkdag van Piet Janmaat als directeur van de glastuinbouw coöperatie Nieuw Prinsenland. Piet Janmaat is vanuit de TOM de grondlegger en ontwikkelaar van het Glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland te Dinteloord. Eind vorig jaar kondigde hij zijn afscheid aan en blikte hij terug op het gebied dat inmiddels planologisch voltooid is. 

45 jaar Logiqs: van containersystemen in de potplanten naar vertical farming en magazijnautomatisering

45 jaar geleden, op 1 juli 1975, begon de reis van Logiqs, tegelijk met de oprichting van Intransit B.V. (de oorspronkelijke naam van het bedrijf). En hoewel de bedrijfsnaam en aandeelhouders sindsdien zijn veranderd, kijken men op Honderdland in Maasdijk nog steeds terug op deze datum als het allereerste begin van het bedrijf.

Temperatuur grootste uitdaging voor teelt op de Malediven

Tholen - Een parelwit strand en een uitgestrekte blauwe oceaan. Het is het droomplaatje waarvoor jaarlijks veel toeristen afreizen naar de Malediven. Echter zijn deze eilandjes in de Indische Oceaan piepklein en zijn zij voor verse producten sterk afhankelijk van import. Momenteel importeren zij namelijk 95% van hun voedsel. Groenten en fruit worden van ver aangevoerd om de vele toeristen en de lokale bevolking van voedsel te voorzien.

"omschakelaars kunnen bij mij direct op 1,9 hectare aan de slag"

Ron van Dijk heeft bio-kas Andel te koop staan

Tholen - Voor biotelers is 2020 voorlopig een uitzonderlijk goed jaar met een sterke vraag en dito afzet. Geen reden om een kas van de hand te doen dus, zou je zeggen. Toch staat de kas van Ron van Dijk van Groenland Biologische Groentekwekerij in Andel te koop.

"Ik móét niet verkopen en teel volgend jaar rustig door als de kas niet verkocht is, maar wil over een aantal jaar naar het buitenland, dus dan heb ik liever maximaal één locatie om op afstand aan te sturen en niet twee." 

Kalter Aardbeien te koop maar 'de onderneming Richard en Annet' gaat door

Tholen - De laatste jaren gaat het 'hartstikke goed' met Kalter Aardbeien, maar toch staat sinds dit voorjaar de kas te koop. Een noodgedwongen besluit, helaas, omdat teler Richard om gezondheidsredenen rustiger aan moet doen. "Dit voorjaar hebben we de knoop doorgehakt. Wij willen ons bedrijf niet half runnen, maar totdat er een goede koper is gaan we zeker nog vol gas vooruit."

René Polak (BLV) positief na eerste telersbezoeken na corona:

"Vervangingsmarkt niet stilgevallen en telers kijken ook alweer naar meer"

Tholen - Hij vreesde middenin de coronacrisis dat hij 'met de zakdoek' langs zou moeten bij veel telers, maar dat valt alleszins mee. "Ik had het veel erger verwacht", vertelt René Polak van BLV Licht- und Vakuumtechnik GmbH. "Natuurlijk zijn er bedrijven waar het moeilijk is, maar voor vervangen van soms alleen de bollen en de printplaten is gelukkig vaak nog wel geld en zelfs enkele nieuwe projecten zijn al binnengekomen." 

Het finetunen voor de LED-subsidieregeling is begonnen

Tholen - De omschakeling naar Ledverlichting in de glastuinbouw is al jaren in volle gang. Dat is niet voor niets, de verlichting heeft een hoop voordelen. Het zorgt voor een langer groeiseizoen en voor energiebesparing. Telers hopen binnenkort subsidie te ontvangen bij aanschaf van Ledverlichting.

"nog geen tijd gehad om stukje taart te kopen"

Paprikateler en brandweerman Ewout Valstar geridderd

Tholen - Sinds gisteravond is paprikateler Ewout Valstar de trotse drager van een lintje. Hij is namelijk, samen met zeven andere brandweercollega's, geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Desinfecteren bij ToBRFV: "Wees niet zuinig en ga voor langdurig zeiknat"

Tholen - Geen enkele teler wil een besmetting, maar ondanks de beste voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) toeslaat. Inmiddels is er ervaring met goede desinfectie en het weer 'schoon' maken van de kas. Daarbij luidt het devies: ruimen, de kas helemaal schoon maken en daarna langdurig zeiknat maken zodat de contactmiddelen goed hun werk doen.

Twintig jaar terug kreeg radijs écht een gezicht

Tholen - Het allereerste Nederlandse radijsconcept zag twintig jaar terug het licht en Red Swing is nog steeds te koop. Het bakje mag dan inmiddels transparant zijn en niet meer zwart en de radijs naast alleen rood ook wit, paars of wit-rood in meerdere uitvoeringen, de sticker met een lachend radijsje met zonnebril is ongewijzigd.

Piet Rensen (PDI) 65, maar hij is er nog lang niet klaar mee:

“Wij waren luidruchtig en toen trok die Italiaanse kok opeens een pistool van onder zijn schort”

Tholen – Hij steekt zijn hand omhoog tot net boven zijn hoofd: “Twee meter poothoogte was vroeger al hoog, maar tegenwoordig is zes meter al gewoon.”

Piet Rensen loopt volgend jaar dertig jaar mee bij Peter Dekker Installaties en viert op 18 juli zijn verjaardag. 65 kaarsjes mag hij dan uitblazen. De pensioenleeftijd komt daarmee dichtbij, al vindt Piet werken nog veel te mooi. “Ik ben een stukje van dit familiebedrijf geworden en had het niet willen missen. Ik hoop daarom ook zo lang mogelijk rond te (mogen) blijven lopen, al wil ik zeker niet in de weg gaan lopen.”

Schenkeveld lanceert tweede brandstory: 'Passie voor Optimalisatie'

Eind 2019 bracht tomatenteler Schenkeveld een brandstory naar buiten met als motto 'Passie voor Groeien'. Daarop komt nu een vervolg: 'Passie voor Optimalisatie'. "De eerste story was een groot succes en wij kregen er veel positieve reacties op. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven."

"Dat er straks NOW terugbetaald gaat worden, is alleen maar positief"

Tholen - Met het openbaar maken van de lijst met aanvragers van tijdelijke noodsteun via de regeling Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid kwam er een hele lijst met bedrijven en bedragen online te staan. Maar los van een ton hier en een paar ton tot zelfs een (paar) miljoen daar, wat kan er geconcludeerd worden op basis van deze cijfers? Mike Aldewereld van ABAB en Claudia de Ruiter van Flynth doen een poging.

Joris Elstgeest: "Het nieuwe normaal. Ik vind het dé taalgrap van het jaar"

Joris Elstgeest is voorzitter bij Horticoop. In een column vertelt hij over wat het nieuwe normaal voor hem betekent en wat hij daarvan vindt. 

"Het nieuwe normaal. Ik vind het dé taalgrap van het jaar."

“We hebben een slag gemaakt en ontwikkelen zelf nieuwe schermdoeken”

Vijf jaar schermen bij Ridder

Tholen - Vijf jaar geleden voegde Ridder schermdoeken toe aan haar portfolio. Ze besloten deze uitdaging aan te nemen nadat hun bestaande klantenkring een duidelijke behoefte naar een extra schermleverancier uitsprak.

'Domino Day' in Kazachse kas

Met een beetje fantasie zou het op het filmpje hieronder om Domino Day kunnen gaan. Toch gaat het hier om het zaaien van 100.000 zaadjes om straks de Ultra-Clima kas van FoodVentures in Kazachstan mee vol te zetten. Een opvallend beeld wat reacties oproept als 'kan dat niet automatisch?' 

 

Johan de Hoog, Globe Plant, blikt terug:

"Bij storm rapen we samen het glas"

Tholen - Over zijn belevenissen in de tuinbouw zou Johan de Hoog wel een boek kunnen schrijven. Maar of hij daar ooit aan toekomt, is de vraag. Want hoewel de commercieel manager van Globe Plant zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, denkt hij nog lang niet aan stoppen.