Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Temperatuur grootste uitdaging voor teelt op de Malediven

Tholen - Een parelwit strand en een uitgestrekte blauwe oceaan. Het is het droomplaatje waarvoor jaarlijks veel toeristen afreizen naar de Malediven. Echter zijn deze eilandjes in de Indische Oceaan piepklein en zijn zij voor verse producten sterk afhankelijk van import. Momenteel importeren zij namelijk 95% van hun voedsel. Groenten en fruit worden van ver aangevoerd om de vele toeristen en de lokale bevolking van voedsel te voorzien.

Dat moet efficiënter kunnen, dacht een groep studenten van de TU Delft. In het kader van een studieopdracht ontwierpen zij een moderne zelfvoorzienende kas om lokaal voedsel te kunnen produceren. En waar de meeste studieopdrachten blijven bij een plan op papier, zou deze kas in de nabije toekomst weleens echt op een van de eilanden gebouwd kunnen worden. 

Temperatuur grootste uitdaging
De plannen van het Maldives Matter Project zijn al vergevorderd, vertelt Carmen Jansen op de Haar van Resilient Island. “Het wordt een semi-gesloten kas van één hectare groot. In twee derde deel wordt sla geteeld, een derde tomaat en eventueel later aardbeien. Voor de slateelt komt er een hydroponic system, waarvoor we samenwerken met Van der Hoeven. Zonlicht is er genoeg en af en toe valt er een buitje. De grootste uitdaging voor het telen op de Malediven is de temperatuur en de hoge luchtvochtigheid. Het is op de eilanden gedurende het hele jaar tussen de 25 en 30 graden, zowel overdag als ’s nachts. Door dit temperatuurverschil te klein is kunnen vele groenten en fruit niet groeien in het klimaat, waardoor de Malediven dus sterk import afhankelijk worden."

"Om de temperatuur in de kas op het juiste niveau te houden, hebben we koeltechniek nodig. We kijken ook naar Deep Water Source Cooling, waarbij je gebruik maakt van de temperatuurverschillen in het water. Een nieuwe techniek die we zeker niet meteen gaan toepassen, maar die het onderzoeken wel waard is.”

Testkas
Om de haalbaarheid van de uitgedachte plannen te onderzoeken, gaat de groep eerst een minivariant van de kas opzetten. “We hebben al eens een test gehad met tomaten. De teeltresultaten in die omstandigheden waren erg positief. Met een minikas willen we vooral de technieken testen.”

Telers uit Nederland
Volgens Carmen is er van tuinbouw nu nog weinig te bekennen op de zonovergoten eilanden. “Er wordt wel wat geteeld in simpele tunnels zonder koeling of andere technieken. De producten op het land worden veel bespoten. Er is een agricultuuropleiding, maar er zijn momenteel maar zes mensen die een universitaire tuinbouwopleiding hebben afgerond. Omdat er weinig werk in te vinden is, zal dat aantal ook niet zomaar groeien.”

Eind vorig jaar deed het Resilient Island een oproepje om een Nederlandse teler te vinden die, als de kas er eenmaal staat, de teelt zal opzetten. “We hebben twee telers gevonden die ons op dit moment helpen met het beantwoorden van teelttechnische vragen en daarnaast advies geven over het opzetten van een educatietraject. Uiteindelijk zal er een ook Nederlandse teler heen gaan om de Maledivische telers te gaan opleiden. We gaan lokale telers ook naar Nederland halen om ze de tuinbouw hier te laten zien. Uiteindelijk moeten zij de teelt zelfstandig gaan runnen, met hulp van klimaatcomputers van Hoogendoorn en wat adviezen uit Nederland.”

Leveren aan resorts
De keuze van gewassen wordt afgestemd op de vraag van resorts. “Uit ons marktonderzoek kwam naar voren dat er veel behoefte was aan sla, echter zouden we teveel produceren indien wij alleen sla gingen telen maar dan zouden we teveel produceren. Sla en aardbeien zijn kwetsbaar in transport en daarom heel geschikt om lokaal te telen. Het is de bedoeling om diverse resorts te beleveren met verspakketten."

Waar de kas precies komt, is nog niet vastgesteld. “We hebben drie eilanden gekozen die ieder op een andere manier potentie hebben. Alle drie deze eilanden zijn lokale eilanden, dat ervoor zorgt dat de lokale bevolking gemakkelijk later in de kas kan werken." Hoewel de Malediven vele luxe resorts tellen, gaat het team niet met iedereen in zee. “We zoeken resorts die onze visie delen. Sommigen zeggen wel duurzaamheid na te streven maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Het is belangrijk dat de resorts met wie wij samenwerken achter onze principes staan.”

Kettingreactie
Verder in de toekomst hoopt het team van Resilient Island het project breder te trekken. “Ons doel is om de Malediven minder afhankelijk te maken van de rest van de wereld. We hopen op een kettingreactie op andere Small Island Developing States, zoals deze landen worden genoemd die sterk afhankelijk zijn van het vasteland. Door de coronacrisis werd weer eens heel duidelijk dat het belangrijk is dat landen en eilanden in hun eigen behoeftes kunnen voorzien. Het vliegverkeer kwam hierdoor bijna stil te liggen, waardoor nog duidelijker werd waarom het zo belangrijk is dat dit soort landen in hun eigen behoeftes kunnen voorzien.”

Voor meer informatie:
Carmen Jansen op de Haar
Resilient Island Foundation / Resilient Island B.V.
info@resilientisland.com
www.resilientisland.com