Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overgangsperiode in VK voor tomaat-en paprikaplanten loopt af

Op 26 april eindigt de overgangstermijn voor tomaat- en paprikaplanten, meldt Naktuinbouw. Vanaf deze datum moeten de bijschrijvingen op het Fytosanitair certificaat voldoen aan de eisen voor de gereguleerde pospiviroïden.

Vanaf 26 april 2024 moeten planten van tomaat en paprika die geëxporteerd worden naar het Verenigd Koninkrijk (VK) voldoen aan de eisen voor de gereguleerde pospiviroïden. Deze eisen gingen in november 2023 in, maar het was niet in alle gevallen mogelijk om per direct te voldoen aan de eisen. Het VK stelde daarom een tijdelijke overgangsperiode in op verzoek van de NVWA. Tijdens de overgangsperiode werd een tijdelijke alternatieve bijschrijving op het fytosanitair certificaat geaccepteerd. Na 26 april 2024 wordt deze bijschrijving niet meer geaccepteerd.

De gereguleerde organismen en eisen
De NVWA heeft de eisen die gelden vanaf 26 april opgenomen in de landeneisen. Voor tomatenplanten zijn de volgende pospiviroïden gereguleerd: Citrus exocortis viroid, Columnea latent viroid, Pepper chat fruit viroid, Tomato planta macho virus. Voor paprikaplanten is dit Pepper chat fruit viroid. De eisen betreft, onder andere, een bijschrijving voor zaden waaruit de planten zijn gegroeid. Deze zaden moeten voldoen aan een officiële toets (optie 1) of een officiële verklaring dat de zaden afkomstig zijn van een productieplaats die vrij bevonden is van de gereguleerde organismen (optie 2) of uit een gebied dat vrij is van het gereguleerde organisme (optie 3). Daarnaast zijn er ook eisen op de planten zelf.

Wat moet men vanaf 26 april 2024 kunnen laten zien aan Naktuinbouw?
Om planten van tomaat en paprika te kunnen versturen naar het VK moet men aan de Naktuinbouw keurmeester een testcertificaat van de zaadbedrijven (een NAL-certificaat) of van Naktuinbouw kunnen laten zien. Een alternatief hiervoor is een verklaring dat de zaden afkomstig zijn van een productieplaats of gebied dat vrij is van de gereguleerde organismen. Daarvoor kan men ook van het zaadbedrijf een fytosanitair certificaat of pre-export certificaat ontvangen. Op basis van deze garanties kan men de juiste bijschrijvingen op het fytosanitair certificaat krijgen. Het is niet nodig om deze garanties, zoals testcertificaten, met zendingen mee te sturen. Naktuinbouw verzoekt om dit niet te doen, want fytosanitair certificaat is voldoende garantie voor het VK en voor de klanten.

LET OP: De ToBRFV maatregelen zijn ook nog steeds van kracht en daar is ook een bijschrijving voor nodig op zowel tomaten- als paprikaplanten. Zie hier de eisen op de planten zelf op de website van de NVWA.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: