Ondergrondse vertical farm geopend in Italië

Op 15 september 2023 vond de officiële inhuldiging plaats van Tunnel Farm in Torrita di Siena, Toscane, een vertical farm ontworpen en gebouwd door ingenieur Matteo Benvenuti, oprichter en directeur van de groep Vertical Farm Italia. "Om een project als dit tot stand te brengen, heb je koppigheid, een vleugje waanzin, een sterk idee, solide samenwerkingen en veel werklust nodig."


Matteo Benvenuti

"De inauguratie verliep uitstekend, boven alle verwachtingen. We mochten ruim 400 bezoekers verwelkomen, afkomstig uit alle delen van Italië, maar ook uit andere landen van Europa en zelfs Amerika. Het project heeft een grote weerklank genoten op regionaal en nationaal niveau. Eugenio Giani, gouverneur van de regio Toscane, was ook aanwezig, wat een grote eer is voor het project en voor iedereen die de realisatie ervan mogelijk heeft gemaakt", aldus Matteo.

"Het idee ontstond zes jaar geleden, tijdens de overgang van het vorige en het huidige gemeentebestuur. Beide besturen stemden in met een plan om een oude schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog, die onder het historische centrum van Torrita loopt, een nieuwe bestemming te geven. Het was de bedoeling om te profiteren van de thermo-hygrometrische kenmerken van de tunnel, met een vrijwel constante temperatuur en luchtvochtigheid gedurende het hele jaar. En dus werd het plan opgevat om een vertical farm met een lage energie-impact te installeren. Dankzij die specifieke omgevingskenmerken in de tunnel hebben we een zeer laag stroomverbruik, eigenlijk alleen voor de belichting van de planten."

Naast teelt werd er ook geopteerd om de installatie te benutten voor onderwijsdoeleinden en onderzoek en ontwikkeling van apparatuur in de agritechsector. "De vertical farm biedt ook een aanknopingspunt om in een tentoonstelling het verhaal te vertellen van de land- en tuinbouw in Torrita en omstreken en hoe deze activiteit de levenskwaliteit in onze regio, die velen ons benijden, mogelijk heeft gemaakt", vervolgt Matteo. "Zie het als een soort tijdmachine die vertrekt in een ver verleden, de Etruskisch-Romeinse tijd, en uitkomt bij een periode in de toekomst, maar eigenlijk dus ook al het heden, met tuinbouw die plaatsvindt in vertical farms."

Volgens de ingenieur i is de vertical farm een instrument dat dient om grote volumes te telen in een kleine ruimte, maar de manier waarop deze vertical farm in een project wordt ingepast, geeft haar een meerwaarde.

Een van de weinige voorbeelden van ondergrondse vertical farming
"Het is een van de weinige gevallen in de wereld van ondergrondse teelt en het eerste dat eigendom is van een gemeente. De investering kwam volledig voor rekening van de gemeente Torrita di Siena. Gezien de verschillende doeleinden van de installatie hebben we ervoor gekozen meerdere gewassen te telen: niet alleen bladgroenten, zoals sla, radicchio, rode biet, spinazie, aromatische kruiden, peterselie en basilicum, maar ook vruchtgroenten zoals courgette, komkommer en tomaat."

"In totaal staan er 530 bladgroenten en 24 vruchtgroenten op een oppervlakte van nog geen 6 vierkante meter. Voor hetzelfde aantal planten zouden we in de buitenteelt 50 vierkante meter nodig hebben gehad! De teelt is ononderbroken en we ramen de opbrengst, zodra de vertical farm volledig operationeel is, op 30 tot 40 kg product per maand. En dat met een zeer laag energieverbruik."

De vertical farm maakt gebruik van een gesloten, volledig geautomatiseerd teeltsysteem op substraat. Via een besturingseenheid kunnen alle teelthandelingen geautomatiseerd worden die nodig zijn om de planten van de juiste omstandigheden te voorzien. Het systeem kan volledig op afstand geregeld worden en daardoor wordt het beheer vereenvoudigd en tot een minimum beperkt.

"In feite moet er gewoon worden aangeplant en geoogst. Dat zal worden gedaan door een aantal goed opgeleide vrijwilligers van lokale verenigingen. Voor enkele meer gespecialiseerde taken zal Vertical Farm Italia de nodige hulp bieden. De opbrengst zal bestemd zijn voor de kantine van de gemeente en een deel zal worden gedoneerd aan economisch kwetsbare gezinnen", aldus Benvenuti.

Tunnel Farm is een permanent initiatief en de komende maanden worden er evenementen en bezoeken georganiseerd. Op de website www.tunnelfarm.it kun je alles vinden.

"Maar we werken ook aan andere tuinbouwprojecten die verlaten structuren een tweede leven geven, naast al een eerste uitbreiding van Tunnel Farm."

Foto's aangeleverd door Matteo Benvenuti

Voor meer informatie:
www.tunnelfarm.it
www.verticalfarmitalia.cloud


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.