Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het is nu de beste tijd om te investeren in vertical farming"

Endre Harnes, Chief commercial officer bij Avisomo, bezocht de afgelopen tijd de sectorconferenties Indoor Ag-Con, Word Agri-tech Innovation Summit en Future Food-Tech in Las Vegas en San Francisco bezocht. Daarbij heeft hij gekeken of er ruimte voor investeringen is. Na veel panels en gesprekken met collega's uit de sector en investeerders is vertical farming op dit moment de meest interessante sector om te investeren, stelt hij. "Als je een investeerder bent is het nu het moment om weer in vertical farming te stappen."

Noorwegen: Avisomo haalt €2 miljoen op in seed-ronde om geautomatiseerde POC-faciliteit te bouwen
Endre Harnes

"De investeringen in de tuinbouw zijn sinds 2021 met 60% gedaald. Wat betreft vertical farming is het beeld nog somberder. Investeringen in vertical farms daalden met 91% vanaf het begin van 2022 tot eind 2023. Op dit moment is vertical farming niet de interessantste sector om te investeren." Volgens Endre Harnes en Vinod Khosla van Khosla Ventures is het ideale moment om te investeren in vertical farming. "Wanneer je investeert in een sector op het moment dat niemand anders dat doet levert dat grote rendementen op", vertelt Vinod tijdens zijn panel op de World Agri-tech Innovation Summit in San Francisco.

Onderstaand geeft Endre vijf redenen waarom investeerders zouden moeten investeren in vertical farming. Ondanks tegenslagen en faillissementen groeit vertical farming nog steeds. De totale wereldwijde omzet van vertical farms groeide met meer dan 20% van 2022 tot 2023 ondanks dat er verscheidende spelers omvielen. Die groei lijkt weer te versnellen.

Pijnpunten
Met vertical farming kan lokale seizoensgebondenheid aangepakt worden. Een voorbeeld hiervan is wat de winkelketen Coop in Noorwegen doet in samenwerking met Avisomo.

Rijpheid
Het lijkt erop dat vertical farming volwassen wordt. Technologische vooruitgang, veranderende bedrijfsmodellen en een algemene groei in de sector duiden op een overgang van de beginfase. Met de afnemende kosten van systemen, automatisering, LED-verlichting en hernieuwbare energie zijn er verschillende factoren die wijzen op een belangrijk keerpunt voor de sector. Zou dit het begin kunnen zijn van een snelle groeicurve?

Publiek-private projecten
Grootschalige projecten die door de overheid gesteund worden, zoals het ReFarm project in Dubai van €93 miljoen met 200 vertical kweektorens, zijn slechts het begin. Dit project vervangt 1% van de geïmporteerde producten van Dubai.


The Avisomo Growth Stations: een productentrolley die autonoom wordt verplaatst door een Lowpad robot

Samenwerking en transparantie
Het tijdperk waarbij het leek of vertical farming een gouden toekomst was is voorbij. Er zijn verschillende ups en downs geweest. Nu werken steeds meer bedrijven samen, specialiseren zich en delen informatie om betere kweeksystemen te ontwikkelen. Ook worden er nieuwe substraten ontwikkeld. Verder wordt AI gebruikt om plantengroei te bevorderen. "Er zijn verschillende meningen over vertical farms. Vertical farms lijkt nu zijn belofte in te gaan vullen. We zouden het fijn vinden als wereldwijde investeerders willen investeren in vertical farming," vertelt Endre.

Voor meer informatie:
Endre Harnes, Chief commercial officer
Avisomo

[email protected]
https://avisomo.com

Publicatiedatum: