Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootste saffraanbollenoogst ooit

"Onze nieuwe pilotfarm van 400m2 stelt ons in staat om 3,5 ton saffraanbollen te kweken. We hebben op dit moment onofficieel het wereldrecord verbroken wat betreft het aantal ton saffraanbollen. De nieuwe oogst komt eraan en we kunnen het huidige record overtreffen. Dit keer zullen we officieel het Guinness World Records uitnodigen om dat te registreren en documenteren," zegt Miroslav Hroncek, oprichter en CEO van Veles Farming. Dat bedrijf is een Slowaakse startup die gespecialiseerd is in kweeksoftware en -hardware voor saffraan.

Veles Farming kan hogere en meer optimale opbrengsten behalen door een hogere plantdichtheid per vierkante meter en verbeterde belichting om het energieverbruik te verlagen. Met software kan het team de teelt op grote schaal nauwkeurig meten en controleren. "In het derde kwartaal van dit jaar zullen we torens lanceren waarmee we dichter op elkaar kunnen telen.

Arbeidskosten verlagen
Om de beperkende arbeidskosten tegen te gaan onderzoekt Veles Farming de mogelijkheid om de farmprocessen te automatiseren. "Op dit moment hebben we ongeveer 80 mensen nodig voor het oogstproces. Dat beslaat ongeveer een derde van de totale operationele kosten. Handarbeid is momenteel duurder dan de totale elektriciteitskosten. De overige 70% is al geautomatiseerd." De overige 30% wordt nog steeds door menselijke arbeid verricht. Denk daarbij aan het plukken en pellen van bloemen en het sorteren van de rest van de producten. Tegen het einde van 2024 wil Miroslav met zijn team 80% van de werkzaamheden op de pilotfarm geautomatiseerd hebben. Zodra dat doel is bereikt maakt het team de overstap naar de Noord-Amerikaanse markt.

Miroslav maakt gebruik van hun ISO-certificering voor saffraankwaliteit om deals te sluiten met potentiƫle klanten. "Het is een beetje lastig. We willen ongeveer zes tot zeven kilo per jaar kunnen telen. De meeste telers halen 50 kg. Uiteindelijk willen wij dat aantal ook bereiken. We werken constant om meer kilo's van een vierkante meter te halen." Binnenkort sluit de startup een deal met een groot Spaans farmaceutisch bedrijf. Daarvoor kunnen ze een vertical farm van 600m2 realiseren. "We kunnen daarmee ongeveer vijf ton bollen of meer oogsten."

Hoge winstmarge
"De meeste van onze klanten zitten in de farmaceutische sector. Daardoor kunnen we een beetje meer vragen wat bijdraagt aan de marge. We verkopen tegen een prijs van 30 euro/gram. We verwachten een omzet van 300.000 euro te halen." De startup is voornamelijk bezig geweest met het perfectioneren van hun saffraanteelt. Ze beperken zich niet tot dit product alleen. Naast de teelt voeren ze proeven uit met exotische paddenstoelen. Daarbij ziet het team verschillende mogelijkheden voor hun teelthardware en -software.

"We doen momenteel onderzoek om de claims te onderbouwen. We zijn van plan om beide producten in 2026 officieel te lanceren voor commerciƫle eindgebruikers." Uiteindelijk is Veles Farming van plan om tegen 2026 haar eigen supplementenmerk te lanceren in samenwerking met een Qatarees bedrijf als joint venture.

Consistente kwaliteit waarborgen
Door samen te werken met een Frans extractiebedrijf kan Veles Farming sommige van haar processen, zoals extractie, betaalbaar uitbesteden. Dankzij hun ISO-gecertificeerde binnenkweek kan Veles Farming altijd voldoen aan de vereiste kwaliteit die aansluit bij de farmaceutische sector.

Voor meer informatie:
Veles Farming
Miroslav Hroncek, Oprichter en CEO
Tel: +421 904 420 724
[email protected]
www.velesfarming.com

Publicatiedatum: