Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wij willen op elke tafel een salade"

Een vertical farm in Detroit maakt een herstart en gaat nieuwe samenwerkingen aan die het mogelijk maken om salades op tafels te krijgen in de staat Michigan. Daarvoor werkt Planted Detroit samen met de Universiteit van Michigan. De vertical farm werd in januari opnieuw opgericht nadat het een reorganisatie had uitgevoerd. Het bedrijf is opgericht door afgestudeerde Thomas Adamczyk van de Ross School of Business. Het bedrijf gebruikt hydroponische technologie om verschillende soorten sla, kruiden, microgreens en eetbare bloemen in een indoor faciliteit te laten groeien. Het verkoopt kant-en-klare saladekits en groenten in grote hoeveelheden.

Vorige zomer werd het bedrijf gesloten vanwege financiële uitdagingen. Op dit moment heeft Planted Detroit een netwerk van partnerbedrijven die het grootste deel van hun nevenwerkzaamheden uitvoeren. Denk daarbij aan het samenstellen van saladekits en bezorging. Volgens Adamczyk kan het bedrijf met het nieuwe model zich concentreren op waar het goed in is: het telen van smakelijk, voedzaam en hoogwaardig voedsel. "Wij willen op elke tafel een salade", vertelt hij.

Magazijn
Adamczyk begon Planted Detroit in 2018 met de overtuiging dat vertical farming de toekomst van de tuinbouw is. Hij verbouwde een voormalig magazijn in de Islandview buurt van Detroit tot een vertical farm. De eerste twee jaar werden grotendeels besteed aan het ontwikkelen en perfectioneren van het teeltproces, vertelt zijn zus Colleen Miller. Zij kwam vorig jaar bij het bedrijf als directeur van partnerschappen en verkoop en is afgestudeerd aan de Universiteit van Ross.

De eerste klanten van Planted Detroit waren restaurants en chef-koks. Toen de coronapandemie toesloeg in 2020 verlegde het de focus naar de verkoop van saladekits voor consumenten. Het oorspronkelijke bedrijfsmodel, waarbij werknemers van Planted alles deden, van tuinbouw tot saladeproductie en productbezorging, bleek niet winstgevend te zijn. Daardoor moest de organisatie tijdelijk sluiten in augustus. Adamczyk en Miller besloten in het kader van een reorganisatie om de meeste niet-tuinbouwgerelateerde activiteiten uit te besteden.

Partners
De partners van Planted Detroit zijn onder andere Lipari Foods, JLM Manufacturing, Carmela Foods, Frog Holler, LaGrasso Bros. Produce, de bezorgdienst Fulflld en de saladedressings van Cindy's Kitchen. Met de herstructurering kon Planted Detroit acht van de ongeveer 60 werknemers die tijdens de sluiting waren ontslagen opnieuw in dienst nemen. Adamczyk hoopt deze lente meer mensen opnieuw in dienst te nemen.

Vijf varianten
Het bedrijf verkoopt vijf varianten: zoet & hartig, eiwitfusie, parel couscous, gouden sesam en pittige avocado. Klanten kunnen ze online bestellen voor directe levering of kopen in speciaalzaken in de hele staat. Ook in kleine winkels van Meijer bij Woodward Corners in Royal Oak en Rivertown Market in Detroit zijn de saladekits te koop.

Studentenadviesclub
In februari selecteerde BOND, een studentenadviesclub van U-M, Planted Detroit als één van zijn klanten. Clubleden verlenen gratis adviesdiensten rond capaciteitsplanning, productlijnanalyse en marktonderzoek. Adamczyk: "De universiteit is belangrijk voor ons. Het leidt de volgende generatie tuinders op. Het is een belangrijke plek waar men begint met goede gewoontes op het gebied van gezondheid en welzijn." "Het is een maatschappelijk bewust merk met een grote impact", vertelt Samantha Ritter. Zij is een tweedejaars datawetenschapstudent en projectmanager bij de BOND Consulting Group. "We zijn blij dat we hen kunnen vertegenwoordigen en we zijn trots dat ze op de campus verkopen."

Autosector
"Het is een bioveilige, voedselveilige, gecontroleerde omgeving met geavanceerde HVAC-systemen en watersystemen," zegt Miller. Miller legde uit dat het bedrijf zich richt op zowel de productveiligheid als de versheid. De groenten worden doorgaans elke vrijdag geoogst. JLM Manufacturing verwerkt ze tot saladekits op de daaropvolgende maandag. "Door dit model kunnen we alles heel vers houden en het supersnel naar winkels brengen."

Voor meer informatie:
Tom Adamczyk, Oprichter en CEO
Planted Detroit
[email protected]
https://planteddetroit.com

Publicatiedatum: