Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltsysteem ter grote van kledingkast wint prijs

Het CANGrow voedselteeltsysteem heeft in week 15 de hoofdprijs gewonnen in de Deep Space Food Challenge. Jaarlijks kunnen er 700 kg verse groenten geteeld worden in het apparaat ter grootte van een kledingkast. Het systeem is ontwikkeld door de startups Maia Farms en Ecoation uit Vancouver. Het mycelium proteïne-ingrediënt CanPro heeft een grote rol in het systeem.

Klein maar fijn
Het systeem moet astronauten voeden op toekomstige missies naar de maan of Mars. "Het systeem kan echter ook in gebieden gebruikt worden die door rampen getroffen zijn", vertellen medewerkers van de startups. Er kunnen tomaten, aardbeien en sla in geteeld worden. Het systeem werkt op standaard 120-volt stroom en kan worden aangesloten op een gewone tuinslang van driekwart inch. Daardoor kan het systeem zowel op aarde als in de ruimte gebruikt worden.

"ecoation wil de wereld beter maken door tuinders te helpen gezond en voedzaam voedsel te telen zonder zwaar te leunen op gewasbeschermingsmiddelen. Tijdens dit project hebben we technologieën ontwikkeld die geschikt zijn voor ruimtemissies. Ik wil mensen op aarde en daarbuiten voeden", zegt Saber Miresmaili, CEO van ecoation.

Systeem
Het CANGrow-systeem kan voldoen aan de voedingsbehoefte van vier personen. In het hart van het systeem zitten vijf kweekkamers. In vier daarvan kunnen planten groeien met verstelbare LED-lampen voor een goede fotosynthese en een UV-hydroponic systeem voor efficiënte watergift. In de vijfde kamer groeit het eiwitrijke mycelium van Maia Farms.

Maia Farms ontwikkelt een biomassafermentatieplatform voor mycoproteïne met hogere opbrengsten dan andere stammen. Een biomassavergistingsplatform is een infrastructuur die wordt gebruikt voor het fermenteren van biomassa, zoals organisch afval, tuinbouwresten of speciaal gekweekte gewassen, om biogas te produceren. De start-up gebruikt een eetbare paddenstoelenras en tuinbouwafvalproducten als voedingsstoffen. Het mycoproteïne-ingrediënt heeft een eiwitgehalte van 66% en wordt getest door Canadese voedseltelers. Ook Big Mountain Foods test het eiwit om verschillende voedselproducten te telen.

"De versnelde composteerkamer van Lomi zorgt voor minder afval", vertellen medewerkers van het team. Via DSFC hebben we een voedselteeltsysteem gebouwd en twee bedrijven opgezet. We zijn vier jaar geleden met een schets op een servetje begonnen. We moesten een speciaal eiwit ontwikkelen dat voldoet aan de dieet- en voedingsbehoeften van astronauten.

CanPro is makkelijk verteerbaar, heeft een neutrale smaak en kauwt als vlees. We bedanken de medewerkers van Ecoation en Maia die het mogelijk gemaakt hebben om deze competitie te winnen", voegt Gavin Schneider, CEO en medeoprichter van Maia Farms, toe. Het systeem heeft drie beoordelingsronden ondergaan. Voordat de hoofdprijs gewonnen werd is er €121.797,00 aan subsidies verstrekt voor de ontwikkelingskosten. Maia Farms richtte zich specifiek op de ontwikkeling van een volledig nieuw mycelium-ingrediënt en bioreactortechnologie. Het bedrijf heeft dit al gecommercialiseerd.

Voor meer informatie:
ecoation
[email protected]
www.ecoation.com

Publicatiedatum: