"Plastic niet langer louter ter bescherming, maar ook om lichtinval te optimaliseren"

Plastic is een grote bondgenoot van de kasteelt in Spanje. In iets meer dan een eeuw geschiedenis heeft dit materiaal een technologische revolutie ingeleid en grote groei van de bedekte teelt in Spanje.

Plastic biedt bescherming tegen weersinvloeden, creëert een stabiel microklimaat voor een snelle en uniforme groei van de gewassen en maakt het mogelijk het licht en de warmte van de zon het hele jaar door te benutten. "Precies dat vermogen om te interageren met zonnestraling bracht Cascade ertoe technologie aan te wenden om het licht in de kassen nog te verbeteren", legt José Góngora uit.

"Bij Cascade werken we al meer dan 10 jaar aan het optimaliseren van de lichtinval door het formuleren van additieven voor agrarische kunststoffen. Het plastic moet een hulpmiddel zijn voor de telers, vooral in de wintermaanden, wanneer we zien dat er meer behoefte is aan licht."

Met de technologie van Cascade is kunststof niet langer louter een beschermend element, het wordt een optisch actief materiaal waarmee het lichtrecept dat er doorheen schijnt opnieuw kan worden geformuleerd. "Onze technologie neemt kort gezegd sommige golflengten op om ze opnieuw uit te zenden in een andere vorm. We vangen ultraviolet licht op om het als blauw licht uit te stralen en een deel van het groen licht zenden we opnieuw in rood uit. Daardoor maximaliseren we de rood/blauw-verhouding die planten nodig hebben", legt José uit.

"Met onze additieven hebben we zeer interessante resultaten behaald in de groente- en zachtfruitteelt en er zijn ook veelbelovende proeven geweest in de teelt van dragonfruit, papaja's of druiven. Afhankelijk van teler, gewas en ras is het mogelijk om een hogere opbrengst en vroegere rijping te bekomen en de kwaliteit, maatvoering en Brix-waarde te verbeteren. De bloeitijd en vruchtzetting kan iets vervroegd worden en de uniformiteit van de vruchten is meer uitgesproken." 

Góngora presenteerde de gegevens van de proeven in de zachtfruitteelt in Huelva op het onlangs in de Zuid-Spaanse provincie gehouden 7e Internationale Congres voor Zachtfruitteelt. Vergeleken met hetzelfde type teelt onder plastic bescherming met dezelfde kenmerken, maar zonder de toevoegingen van Cascade, werd bij het Technologisch Centrum van Agro-industrie van Huelva (Adesva) een opbrengstverhoging van bijna 14% vastgesteld bij de teelt van frambozen. Datzelfde resultaat wordt verkregen in een proef in Marokko die binnenkort wordt gepresenteerd. In de aardbeienteelt ligt de opbrengstwinst tussen de 9 en 14% en de rijpingswinst op 25%. 

"Een ander positief effect van onze technologie is dat de fertigatie op een lager pitje kan. Bij de proeven in de aardbeienteelt in Huelva was er 34% minder fertigatie nodig. Ook plagen lijken minder kans te hebben. In de aardbeienteelt zagen we 12-14% minder meeldauw en trips en ook de Universiteit van Almería bevestigde vorig jaar dat Tuta Absoluta in tomatengewassen minder actief was."

"Het plastic met deze technologie is al op de markt verkrijgbaar en wordt sinds vorig seizoen al gebruikt in Spanje, Italië, Frankrijk en Marokko. Verder zijn er telers in onder meer Mexico, Uruguay of Engeland die het aan het uittesten zijn omdat ze meer en beter licht willen. Dat hieraan behoefte is, valt heel gemakkelijk af te leiden uit het gebruik van LED's met specifieke golflengten voor de teelt. Bij Cascade gebruiken we alleen zonlicht."

Voor meer informatie:
José Góngora
Cascade
91 rue de Roissis
92140 Clamart (Frankrijk)
Tel: +34 666 427 064 (Spanje)
jose.gongora@lightcascade.fr
www.lightcascade.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven