Zee van kassen in Almería

De provincie Almería in het zuidoosten van Spanje is een van de droogste streken in Europa. Maar met grondwater en een overvloed aan zon is het uitgegroeid tot een centrum voor de kasteelt.

Op 24 mei 2022 legde de Operational Land Imager-2 (OLI) van de NASA op Landsat 9 onderstaande natuurlijke kleurenafbeeldingen vast van de zee van plastic kassen rond de stad El Ejido. De stad ligt op een kleine kustvlakte genaamd Campo de Dalías, die een van de hoogste concentraties kassen ter wereld heeft.

De kassen (invernaderos in het Spaans) zijn een relatief nieuw fenomeen. In de jaren vijftig was Campo de Dalías grotendeels bedekt met struikgewas, grasland en een paar kleine percelen met seizoensgewassen in de buitenteelt. Telers begonnen in de jaren vijftig en zestig te experimenteren met het toevoegen van lagen zand en bodembedekkers aan de grond, samen met een afdekking van plastic, aanvankelijk om de bodem en de planten te beschermen tegen de schadelijke wind en het zilte grondwater. Ze realiseerden zich al snel dat gewassen die onder plastic werden geteeld veel productiever waren dan hun tegenhangers in de buitenteelt, omdat de bodem warmer bleef en extra vocht vasthield.

Het gebruik van kassen verspreidde zich snel in de volgende decennia naarmate innovaties, zoals druppelirrigatie en substraatteelt, de gewasopbrengsten opdreven. Volgens sommige ramingen produceren de kassen van Almería nu tussen de 2,5 en 3,5 miljoen ton groenten en fruit per jaar. Daarmee is het een belangrijke bron van tomaten, paprika's, komkommers en meloenen in het laagseizoen voor mensen in heel Europa.

De kassen van Almería beslaan nu ongeveer ruim 40.000 ha. Ze zijn ook in aangrenzende gebieden te vinden. De kassen beslaan een zo groot areaal dat ze waarschijnlijk zelfs een plaatselijk verkoelend effect veroorzaken omdat de witte daken een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht weerkaatsen.

Met behulp van waarnemingen van de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS)-sensoren op NASA's Aqua- en Terra-satellieten, hebben onderzoekers van de Universiteit van Almería berekend dat de oppervlakte-albedo van Almería tussen 1983 en 2006 met bijna 10% is toegenomen vanwege het hoge lichtweerkaatsings-vermogen van de kassen. Ze concludeerden dat dit waarschijnlijk heeft bijgedragen aan een verkoelend effect van 0,3°C per decennium in Almería vergeleken met een stijging van 0,5°C per decennium in de regio.

Voor meer informatie:
NASA
www.nasa.gov

 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven