Verbeteringen doorgevoerd in nieuwe kas Looije Águilas

In Águilas, in de Spaanse provincie Murcia, opent Looije op 3 augustus zijn nieuwe kas van de hand van kassenbouwer Novagric. De cherrytomatenspecialist beschikt daarmee over een bijkomend areaal van 7,3 hectare uitgerust met de modernste teelttechnologie.


De nieuwe kas van Looije Águilas

Dit areaal is een aanvulling op de 5,2 hectare grote kas die het bedrijf in 2019 in gebruik heeft genomen. In de komende jaren voorziet het project nog een derde uitbreidingsfase met de bouw van een kas van ruim 5 hectare.


Gewassen in de kas die in 2019 in gebruik werd genomen

Verbeteringen
"De nieuwe kas heeft dezelfde kenmerken en technologische en digitale apparatuur als de kas die we 3 jaar geleden hebben ingehuldigd, maar er zijn toch bepaalde verbeteringen doorgevoerd om de efficiëntie te verhogen", vertelt Jacqueline Looije, algemeen directeur van Looije Águilas. "We hebben een irrigatiesysteem geïnstalleerd dat een uniformere teelt mogelijk maakt en we hebben het ventilatiesysteem verbeterd door de plastic folie en het gaas van plaats te verwisselen. Nu zit het insectengaas aan de buitenkant en de motoren binnen in de kas zelf, waardoor ze beter beschermd zijn en minder slijtage zullen kennen. Zo kunnen we de kas ook veel beter afsluiten waardoor insecten zoals witte vlieg moeilijker de teeltzone kunnen bereiken."

In de nieuwe faciliteiten zullen de teler gemiddeld 27 kilo cherrytomaten per vierkante meter kunnen oogsten. "In totaal verwachten we in deze kas zo'n 2 miljoen kilo per jaar te telen."


Jacqueline Looije, algemeen directeur van Looije Águilas

Tomatensoorten
"Op 98% van het areaal gaan we rode ronde tomaten van het ras Katalina telen en de rest is voorbehouden voor de teelt van mini Kumato", vertelt Jacqueline Looije. "De mini Kumato is een interessant product. Het is een tomaat met veel smaak, zeer goede kwaliteit en houdbaarheid, en past dus perfect in ons productassortiment. Het is een product dat het in Spanje heel goed doet en in de rest van Europa zien we veel groeimogelijkheden. Daarom zullen we proberen steeds meer markten aan te boren voor dit ras."

Looije Águilas richtte samen met cherrytomatentelers uit Murcia, Almería en Granada OP Looije op in 2010, de telersvereniging achter het bekende cherrytomatenmerk Sarita, waaronder 50% van de productie van Looije op de markt wordt gebracht. Spanje, dat enkele belangrijke supermarktketens telt, is de bestemming van 40% van de tomaten die door het bedrijf uit Murcia worden geteeld. De resterende 60% is bestemd voor export op de Europese markt, waar de tomatenteler jaarrond product afzet.

Met deze nieuwe kas zal Looije Águilas zijn opbrengst en marktaanbod van cherrytomaten met maar liefst 50% verhogen.

Voor meer informatie:
Looije Águilas
Pol. Ind El Labradorcico. Parcela E57
30880 Águilas (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 439 287
www.looije.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven