Tholen – Op de grens van Brabant, Zeeland en opererend vlakbij de Belgische grens kan Van Hooijdonk Groente en Fruit van meerdere ‘walletjes’ eten. Klanten komen uit de hele regio voor het brede assortiment, aangevuld met typisch lokaal aanbod van zeegroenten en Brabantse Wal Asperges. Ook Belgische klanten steken graag de grens over om hun inkopen te doen bij Van Hooijdonk.

Nog voor corona kwam de Roosendaalse burgemeester Han van Midden (midden op de foto) een kijkje nemen op de markt en ging op de foto met het team van Van Hooijdonk Groenten en Fruit

“Vooral op de maandagmarkt in Roosendaal komen veel mensen uit de regio af, waaronder veel Belgen”, vertelt marktkramer Andrea van Hooijdonk. Samen met haar broer, die eigenaar is, nam ze de in 1948 gestarte markthandel van haar vader over. “We hebben heel veel vaste klanten uit België, dat die de afgelopen maanden niet konden komen hebben we echt gemerkt. We hadden niet verwacht dat we hen zo zouden missen.” 


Asperges van de Brabantse Wal en aardbeien zijn belangrijke producten in deze tijd

De grenzen zijn sinds vorige week weer op, ook Belgische weekmarkten mogen weer gehouden worden. Dat is in België strenger gereguleerd dan in Nederland. Veel Belgen in de grensregio komen toch naar Nederland. Andrea: “De meeste klanten uit België waren blij dat ze weer konden komen, ik heb er maar een paar gemist. Die vinden het misschien nog een risico.”

Voor Van Hooijdonk waren de Belgische klanten een gemis. “Het zijn hele leuke lieve klanten, met sommige hield ik contact via Facebook.” Belgische klanten kopen anders dan de Nederlanders. Andrea: “Belgen nemen vergeleken met Nederlanders heel veel groenten mee. Echt karren vol. Een Nederlander neemt hoogstens een kilo asperges mee maar Belgen nemen ze met 3 kisten tegelijk mee om thuis te verwerken. Nederlanders doen dat niet meer”, vertelt Andrea.


Een ander lokaal product bij Van Hooijdonk is de zeekraal en lamsoor uit Zeeland

Was is de reden dat Belgen zo graag naar Nederland komen? “In België is groenten en fruit twee keer zo duur als in Nederland. Ook de keus is groter, vertellen ze me”, besluit Andrea.

Voor meer informatie
Andrea van Hooijdonk
Van Hooijdonk Groente en Fruit
@Facebook Van Hooijdonk Groente en Fruit