Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Support Your Locals boxen zijn een succes

De Support Your Locals boxen zijn een succes. In de grote steden zijn er meer dan 30.000 dozen met producten van lokale producenten verkocht. Rechtstreex, dat inzet op een lokale voedselketen, heeft de omzet tijdens de coronatijd met 250% zien stijgen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Stichting Doen onder enkele duurzame ondernemers die de stichting ondersteunt. Ook is er een groeiende belangstelling voor de Herenboerderij, waarbij huishoudens samen met een boer lokaal en duurzaam voedsel produceren.


Support your locals initiatieven in Nederland

In het begin van de corona crisis is het Support Your Locals-initiatief gelanceerd waarbij consumenten boxen met producten van lokale producenten kunnen afnemen. Inmiddels zijn er landelijk 326 initiatieven gestart, in heel Nederland is de consument erg geïnteresseerd in producten van dichtbij. Zo zijn er bijvoorbeeld in Amsterdam meer dan 18.000 boxen verkocht, in Utrecht 5.000 en in Haarlem 3.000.

Bij het Rotterdamse Rechtstreex, dat de lokale duurzame voedselketen als alternatief ziet voor de industriële voedselketen, steeg het aantal bestellingen van 1000 naar 2500 per week met een gemiddelde van 30 euro per bestelling. Op dit moment zijn er 45 wijkpunten in Zuid-Holland en naar verwachting zal dat aantal de komende jaren verder toenemen.

In een Herenboerderij produceren 200 huishoudens samen met een boer groenten, vlees en fruit voor eigen gebruik. Nadat de eerste Herenboerderij in 2016 in Boxtel werd geopend, zijn er inmiddels 7, waarbij er dit jaar al 5 zijn geopend. De verwachting is dat er in Nederland jaarlijks tussen de 5 en 10 Herenboerderijen bijkomen.

Bron: Stichting Doen

Publicatiedatum: