Gewascollecties WUR uitgebreid met nieuw sla- en paprikamateriaal

We hebben weer nieuw materiaal aan de gewascollecties toegevoegd. Wilde sla verzameld in Armenië en Azerbeidzjan en pepers uit Spanje, de Malediven en Zambia verzameld in de jaren 80, zijn nu beschikbaar in de gewascollecties van Wageningen University & Research.

Ook zijn datasets met resistentie gegevens tegen valse meeldauw in spinazie en sla vrijgegeven.

Wilde verwanten van sla uit Armenië en Azerbeidzjan
Wilde sla kan een bron zijn van nieuwe kenmerken, zoals resistentie, die in slarassen ingebracht kunnen worden. In 2013 zijn er door CGN wilde verwanten van sla verzameld in Azerbeidzjan en Armenië. Een gedeelte van dit materiaal was al beschikbaar maar er zijn nu 25 Lactuca georgica, 10 L. serriola en 2 L. quercina accessies, waarvan de embargoperiode is verstreken, aan de collectie toegevoegd.

Pepers uit Spanje, de Malediven en Zambia
Dit unieke materiaal is in de jaren 80 verzameld door het voormalige "International Board for Plant Genetic Resources", nu "Bioversity International". Dit verzamelde materiaal is echter nooit volledig beschikbaar gekomen. In overleg met Bioversity International is dit materiaal vermeerderd uit veiligheidsduplicaten, in onze collectie opgenomen en beschikbaar gemaakt voor onderzoek en veredeling.

Dit onderstreept het belang van veiligheidsduplicaten, benadrukt WUR. Dit materiaal was verloren gegaan als het niet op een tweede plek was veilig gesteld. In totaal zijn er nu meer dan 100 monsters uit deze missies door CGN geregenereerd en beschikbaar gemaakt.

Gegevens over valse meeldauw in sla en spinazie
In een samenwerking tussen veredelingsbedrijven zijn grote delen van de spinazie- en sla-collectie getest op resistentie tegen valse meeldauw.

Bij spinazie zijn bijna 400 accessies getest op Peronospora farinose Pfs14 resistentie. In sla zijn 3000 datapunten vrijgekomen over resistentie tegen Bremia lactucae fysio’s Bl 25, Bl 26, Bl 27 en Bl 28.

Kijk op "New in the CGN collection" voor meer details over het materiaal en toegang tot de gegevens.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.