Geert Mortelmans, Kwekerij Witmo:

"Als hij eenmaal op het spoor staat, loopt Sevance als een trein"

Geert Mortelmans van kwekerij Witmo uit het Belgische Lier teelt op 2,4 hectare de medium trostomaat Sevance van De Ruiter Seeds. Sevance is gezaaid op 5 november vorig jaar en geplant op 3 januari. De teelt loopt tot 20 december door.

Geert koos in overleg met Delhaize, zijn afnemer, voor Sevance. Delhaize had een voorkeur voor iets fijnere tomaten in middeltros. Tot op heden heeft Geert geen klachten gekregen van Delhaize. Een teken dat Delhaize zeker tevreden is.

Maxifort
Geert: "Wij telen Sevance op onderstam Maxifort. Sevance is van zichzelf al erg groeikrachtig. Met bijvoorbeeld DRO141TX  zou het gewas dan té vegetatief worden."

Een schop onder zijn kont
"Wij telen Sevance nu voor het derde jaar en dit is het beste seizoen tot nu toe. Ik ken het ras beter en kan goed anticiperen op zijn gedrag. Het is sowieso geen makkelijk ras, je moet goed sturen voor een mooie trosvorm en zetting. De teelt wordt snel iets te vegetatief, waardoor de plant een overschot aan vegetatieve kracht kan hebben en de zetting achterblijft."

Geert: ‘In die situatie moet je heel generatief gaan telen. Verschillen in temperaturen, veel energie en een hoge Ec. Snel een kopblad uithalen om het gewas open te houden en daarnaast rustig water geven. We hebben Sevance daarmee echt een schop onder zijn kont gegeven."

Sevance loopt als een trein
"Toen de zetting eenmaal op gang was, haalden we veel blad uit het gewas. Dat is een kantelpunt bij een volwassen plant als er meer licht komt. Het gewas mag niet te vol worden, zo stimuleer je de individuele bladverdamping. Al met al is Sevance goed te sturen vermits de plant goed reageert op de maatregelen. Als hij eenmaal op het spoor staat, loopt Sevance als een trein!"

Geert vervolgt: "De zomer was een uitdaging voor de balans tussen het gewas en de troskwaliteit. In de kas waren de omstandigheden vochtig waardoor we toch een mooi gewas konden houden. Qua productie en kwaliteit hebben we hierdoor een stap vooruit gezet. We werken met man en macht om het gewas terug open te krijgen omdat we in de zomer enkele weken geen blad uit de kop namen. Dat halen we nu snel in."

Hogere productie
"Qua productie lopen we 2 kilo voor op vorig jaar. Het gewas staat er beter bij en ook de zetting blijft lopen. Bij de extreme hitte zagen we wel wat trossen met een mindere vorm maar die zien er in de verpakking evengoed perfect uit."

Beugelen
Over het bewerken van het gewas vertelt Geert: "We snoeien vrijwel alles op 6 en een enkele keer op 5. Daarnaast beugelen we op jaarbasis zo’n 50% van de trossen. Vorig jaar zagen we wat knikkers en dat voorkomen we nu. Sevance heeft een lang gewas en vraagt wat meer snoeiwerk."

Geert besluit: "Volgend jaar gaan we door met Sevance, te meer omdat ook de klant met dit ras door wil."

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.