Dr. Kishore

Op zoek naar de sleutel tot resistentie

"Hygiëne en virussen zijn van groot belang voor alle telers. We beseften al drie jaar geleden dat het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) op het punt stond een wereldwijd probleem te worden. We zijn meteen begonnen met een veredelingsprogramma om ToBRFV-resistente rassen te creëren. Ondertussen werken we aan rassen met een TY-weerstand, met behulp van marker assistance." Aan het woord is Dr. Kishore, die als hoofd van de afdeling EMEA Vegetable Breeding and Testing verantwoordelijk is voor het veredelingsprogramma van De Ruiter Seeds. Aan hem de taak om de marktvraag en nieuwe rassen op elkaar af te stemmen.

Het beste combineren
"Voor tomaten richten we ons op kleine en grote tomaten. Ons doel is om rassen met een betere smaak te creëren, die tegelijkertijd hogere opbrengsten produceren. Kleur staat ook op onze agenda: we streven naar tomaten met een dieprode, interne en externe kleur om de consument aan te trekken. Marinice is een uitstekend voorbeeld van deze strategie: een grote trostomaat, die productie, smaak en een sprankelende kleur combineert.'"

Smaak verbeteren
"In kleine tomaten is Torelino een nieuw en uniek ras dat dat uit ons programma voortkomt. Een kleinere tomaat smaakt meestal beter. Met Torelino zijn we er echter in geslaagd een tomaat van 40 gram te maken, die net zo lekker smaakt als een tomaat van 20 gram. Torelino combineert smaak met opbrengst en uitstekend resistentiepakket. Dus Torelino is een behoorlijk succes voor onze veredelingsafdeling."

Minder afval
"Natuurlijk zijn eigenschappen voor telers belangrijk, maar duurzaamheid ook. We willen afval verminderen, zoals bij Strabena. Met Strabena zitten de vruchten stevig aan de tros en vallen ze er niet gemakkelijk af. Met een ras als Strabena hebben de vruchten geen plastic verpakking nodig. Ze kunnen los of in een kartonnen doos worden verkocht."

Co-creatie
Kishore vervolgt: "We hebben de filosofie van co-creatie opgenomen in ons veredelingsprogramma. We werken nauw samen met telers om meer testlocaties onder verschillende omstandigheden in te zetten. De feedback van telers is van grote waarde voor ons. Ze helpen ons de beste rassen te selecteren, die stabiel en flexibel zijn om onder verschillende omstandigheden te kunnen groeien."

Vooruit in komkommer
Komkommers maken ook deel uit van het assortiment. "Met Garpo, Getty en Gotja hebben we rassen gelanceerd met resistentie tegen CGMMV, dankzij onze veredelaar Belgin Cukadar. Ze gebruikte nieuwe technologie en creëerde rassen die alle andere overtreffen. We investeren nu in de toekomst voor hogedraad en belichte teelt in komkommer."

Paprika ontwikkelen
"Voor paprika gaan we ook vooruit met onze veredelaar Christof Stoll die ook nieuwe technieken gebruikte, zoals Double Haploids. We hebben onlangs een nieuw celbiologisch laboratorium geopend in Spanje om ons paprikaprogramma te ondersteunen, om marker veredeling en voorspellende veredeling te ontwikkelen."

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.