Nieki van der Burg over paprikaras Maureno:

''Wat meteen opviel was de super strakke partij planten''

Van der Burg Paprika’s in Est teelt op 11,5 ha rode paprika. Het merendeel daarvan is Maranello. Sinds dit jaar staat er ook 2,3 ha Maureno. “We wilden er een paprika bij hebben die wat minder grof is dan Maranello,” aldus mede-eigenaar Nieki van der Burg. “Zodat we een verpakking met drie rode parika’s met een totaalgewicht van 500 gram kunnen leveren. Alleen met Maranello red je dat niet. Dan heb je, vooral in het voorjaar, een lichtere paprika erbij nodig.”

Maureno heeft deze rol perfect vervuld, aldus Nieki. "Met zijn uniforme vruchtgewicht van gemiddeld 190 gram heeft hij het hele jaar aan de verwachtingen voldaan. En wat echt opvalt bij dit ras, is dat er nagenoeg geen hele kleine vruchten waren. Mijn laagste gemiddeld vruchtgewicht is 185 gram geweest. Het gewicht van alle vruchten is daarbij heel uniform. Geen uitschieters naar boven, maar ook niet naar beneden. Zelfs in de week met extreme hitte heeft Maureno zijn vruchtgewicht gehouden."

Strakke planten
Nieki heeft op 23 oktober gezaaid en op 6 december geplant. Wat meteen opviel was de super strakke partij planten die hij binnen kreeg. “Dat was echt heel mooi. Inboeten was niet nodig.”

In de spiksplinternieuwe kas aan de Karnheuvelsestraat ging de teelt vrij vegetatief van start. “Daardoor heb ik een stevige voornacht in januari moeten aanhouden, om het eerste zetsel eraan te krijgen. Dat is uiteindelijk goed gelukt.”

Sturing
Vergeleken met Maranello moet je Maureno wat meer op de vrucht sturen, weet Enza Zaden. "Eigenlijk heeft hij permanent wel een voornacht nodig. Verder houdt Maureno makkelijk zijn groei en is hij qua arbeid over het hele jaar gezien vergelijkbaar met Maranello."

Schermen doet Nieki niet veel. “Alleen als er veel licht is in combinatie met warmte. Anders eigenlijk niet.” Voor Maureno werkt dat goed.

Doorstapelen
Het verdere verloop van de teelt ziet er goed uit, wat Nieki betreft. “Naar het einde van de teelt toe stapelt Maureno goed door. Het laatste zetsel zit eraan dus nu is het de rit uitzitten. Geen gekke dingen doen en dan komen die paprika’s vanzelf.”

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
+31 (0)228 350 100
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.