Tholen - Het kerstfeest staat weer voor de deur. Volgende week wordt er weer uitgebreid gedineerd en gehapt in huiskamers en restaurants. De kersttijd zorgt wel voor meer omzet maar of dat ook veel winst in het laatje brengt voor de AGF-specialist is de vraag. Diverse AGF-specialisten geven aan dat het lastig is. Pasen en Pinksteren zijn eigenlijk betere tijden voor de AGF-specialist, dan is er volop aanbod van zachtfruit en asperges. Veel AGF-specialisten verzorgen ook catering en (kerst)maaltijden, maar niet iedereen ziet het voordeel van een kerstbestellijst. Liever niet eigenlijk, maar kunnen ze nee verkopen aan de klant die wil bestellen?

De Groentemannen in Zwartsluis: “Nee verkopen kan niet”. Ze hebben al een bestelservice via de webshop waarbij ze samenwerken met de plaatselijke bakker, slager en banketbakker. "We verzorgen bestellingen natuurlijk maar we promoten het niet actief in de winkel door een kerstbestellijst", vertelt een van De Groentemannen Wout Timmerman. "Verder zorgen we ervoor dat we voldoende producten van het kerstassortiment in de winkel hebben. Daaraan hebben we de handen vol."

Landwaart Culinair heeft vorig jaar de stap genomen om bestellingen af te schaffen. Dat communiceerden ze vorig jaar aan hun klanten op de traditionele kerstproeverij. “Het is heel goed gelopen eigenlijk, de kerstkeuken was een groot succes”, kijkt Eelco Landwaart terug. Belangrijke achterliggende reden is dat het bij Landwaart Culinair om vers draait. De bereidingen voor kerst gebeuren dan ook op 24 december wanneer de keuken om 1.00 's nachts opengaat.

Bij Lizzy's Nieuwe Oogst in België pakt het net weer anders aan. Zaakvoerder Annemie Van Eepoel heeft besloten om de bestellingen te stroomlijnen. "De kersttijd is al een drukkere periode voor het hele team want alles moet op het laatste moment vers de winkel in. Bestellingen leveren daarbij nog veel extra werk op. Je moet er extra koelruimte en personeel voor plannen die alle bestellingen, die vaak verspreid over meerdere (koel)ruimten opgeslagen zijn, bij elkaar te zoeken. Een toeslag van bijvoorbeeld 10 euro op bestellingen dekt al die kosten niet eens af en kun je commercieel niet maken. Dit jaar heb ik daarom een folder met producten voor kerst en voor einde jaar waarvan de klant niet kan afwijken.  Door de overvloed aan bestellingen de vorige jaren proberen we op deze manier dit te beperken en onze klanten te motiveren om zelf te komen shoppen in de winkel", aldus Annemie.

Voor meer informatie:
De Groentemannen
Jacco de Lange
Wout Timmerman
Baanstraat 1
8064 EZ Zwartsluis
T: (038) 386 68 79
info@de-groentemannen.nl 
www.de-groentemannen.nl 

Landwaart Culinair
Maertensplein 21a
3738 GM Maartensdijk
Telefoon & Email
0346 211330
info@agf-landwaart.nl 
www.landwaartculinair.nl 

Lizzy's Nieuwe Oogst BVBA
Annemie Van Eepoel
De Merodedreef 151-153
2260 Westerlo - België
Tel 014/54 53 44
Fax 014/54 24 45
info@lizzysnieuweoogst.be 
www.lizzysnieuweoogst.be