100 jaar Versijp Groenten en Fruit
Drie generaties vieren 100 jaar Versijp groenten en fruit: Cees met zoon Cees en zijn moeder Nelly
Dat Versijp Groente en Fruit kwaliteit weet te vinden, blijkt ook uit het feit dat ze al jarenlang voor de gemeente Bergen op Zoom het eerste kistje asperges uit de volle grond verzorgen, welke aan het koningshuis wordt aangeboden.
Cees verzorgt ieder jaar het eerste kistje met Brabantse Wal asperges
Halen
Het zelf ophalen van de handel loont omdat de omloopsnelheid groot is. "De basis van de winkel is de horeca, consumentenaankopen wordt wel steeds moeilijker", vertelt Cees. Vanaf april/mei rijdt hij twee keer per week naar Antwerpen, waar ook spullen uit Brussel worden geleverd om daar inkopen te doen. In de koelcel liggen een aantal soorten witlof. "Ik lever aan restaurants in Bergen op Zoom en omgeving. Sommige trekken Belgische klandizie en zij willen ook Belgische producten zoals kuilwitlof die wat bitterder van smaak is, maar ik lever bijvoorbeeld ook de op moderne wijze geteelde witlof van Belgische oorsprong." Doordat Cees bij veel verschillende groothandels en telers zijn spullen haalt, liggen er verschillende variëteiten van producten in diverse prijsklassen in de winkel: 4 of 5 soorten sinaasappelen en appelen, 2 soorten bananen, aardbeien etc. Maar van mango's bijvoorbeeld verkoopt hij alleen de ingevlogen variëteit.
De winkel in Halsteren is feestelijk versierd
Fruit
Fruit is altijd een belangrijke tak geweest. Toen Nely Versijp in 1918 met de winkel begon, verkocht ze echte primeurs zoals sinaasappelen, champignons en cantharellen die destijds als luxe producten golden. Nely trouwde met Kees Bruys die een AGF-grossierderij had, maar de zaak werd onder de naam Versijp doorgezet en uitgebreid met onder meer perziken, druiven, pruimen en meloenen die ze uit het Westland haalden. Groenten haalden de mensen zelf bij de tuinders maar toen die schaarser werden in de oorlogsjaren ging Nely die ook verkopen. In 1960 gingen de twee zaken (grossierderij en winkel) over naar Kees, een van hun zeven kinderen. Kees trouwde in 1965 met Nelly Buuron en samen zetten ze de zaken voort tot aan 1970. In die tijd kwamen de supermarkten opzetten, de tweede generatie besloot toen om zich puur op de winkel te concentreren.
Grossieren
Hun zoon Cees, de derde generatie, is sinds 1991 eigenaar van de zaak en het was al op jonge leeftijd duidelijk dat hij ook groenteman wilde worden. Op de basisschool praatte hij over niets anders dan groenten en vanaf zijn 14e jaar ging hij met zijn vader overal mee naar toe en leerde zo de kneepjes van het vak. Toch is het grossierderij-bloed niet verdwenen gezien de activiteiten voor de horeca. Hoewel Cees zelf erg van koken houdt, zal hij niet verder uitbreiden met maaltijden. Wel liggen er gesneden groenten en zelfgemaakte salades en soepen in de winkel. "Ik specialiseer me vooral in de handel", voegt Cees toe.
Feest
De winkel is voor de honderdste verjaardag versierd met ballonnen en staat vol bloemstukken en cadeaus van leveranciers. Klanten werden afgelopen weekend verwend door Versijp, want samen met ondernemers uit de buurt organiseerden ze een barbecue evenement ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Versijp Groenten en Fruit.
De winkel in Bergen op Zoom in 1980
Nely Versijp in 1918
Voor meer informatie:
Versijp Groenten en Fruit
Cees Bruys
Dorpsstraat 144
4661 HT Halsteren
T: 0164-235771
c.versijp@be-online.nl
www.versijpgroentenenfruit.uwgroenteman.nl