ADN reikt sterren van Groenteman met Ster 2017 uit

Excelleren in het groentenvak

Tholen – Véél te bescheiden vindt hij ze, de groentenmannen die afgelopen weekend in het Congrescentrum De Schakel bijeenkwamen voor de uitreiking van Groenteman met Ster 2017. Presentator Jeroen Smits liet hen daarom vooraf oefenen "Ik ben de beste" uit te roepen. Ze moesten het herhalen als ze op het podium kwamen. Dat betekende in elk geval dat je een topondernemer bent en excelleert in het groentenvak. Van de 33 bedrijven die het sterrentraject volgden namen 4 ondernemingen het maximale aantal van 3 sterren mee naar huis, 5 bedrijven 2 en 10 kregen 1 ster.

Klik hier voor de fotoreportage van de Groenteman met SteruitreikingHitlijst
Het was voor de tweede maal dat ADN Groenteman met Ster organiseerde. Ongeveer de helft van de deelnemers deed voor de tweede maal mee. "Het is net als de hitlijst: er zijn stijgers, dalers, nieuwkomers in de top en ondernemers die de ster of sterren consolideren", voerde Mark Heemskerk, directeur van branchevereniging AGF Detailhandel Nederland (ADN) de spanning op. Bij zijn aankondiging dat 14 van de 33 aanwezige ondernemingen zonder ster naar huis zouden gaan, daalde het besef in dat het sterrendom niet makkelijk te bereiken is. "Je moet als onderneming op alle vlakken presteren, want alles moet kloppen", zei Mark. Om 1 ster te verdienen,moet je minstens rapportcijfer een 8,0 scoren want met een 7,9 kreeg je geen ster. Een 8,5 is goed voor 2 sterren en scoort de onderneming een 9,0 of hoger, dan is dat 3 sterren waard.


Vooraf een champagne-smoothie

Dobber
De strenge beoordeling zorgde er ook voor dat een drietal ondernemingen hun behaalde ster in 2016 verloren. Deze ondernemers waren van te voren door ADN op de hoogte gesteld en niet aanwezig op de feestavond. Zij hadden een hardere dobber te verwerken dan degenen die geen excellente beoordeling kregen van de professionele jury of hun resultaat van vorig jaar niet konden consolideren (2 bedrijven gingen van 2 naar 1 ster). "Schiet niet in een dip, kijk naar het rapport dat je krijgt want dat is te mooi om te laten schieten", adviseerde Mark.


Jurylid Noor Wijn (l) beoordeelde de winkel van Arjan Klarenbeek AGF

Achtbaan
De uitreikingsavond was daarom een achtbaan van emoties. De ondernemingen die erin zaten werden goed begeleid door de organisatie. Vooraf was de loper uitgelegd en werd iedereen als ster onthaald. Vervolgens werden ze gefêteerd op een uitgebreid buffet in de fraaie ambiance van het congrescentrum. Tijdens de uitreiking zelf wist presentator Jeroen Smits iedereen op een jolige manier te prikkelen en voor te bereiden op uitslag die komen ging. De opzwepende muziek van DJ Johan Post creëerde op de juiste momenten de juiste effecten. De meeste ondernemers maakten een vreugdesprong maar daarnaast moesten ondernemers die een minder of geen resultaat behaalden ook een teleurstelling verwerken. Dat deden ze zeer sportief. Simon Dragt die vorig jaar 2 sterren behaalde, gaf het beste voorbeeld. Hij zette op het podium de polonaise in, ook al kreeg hij een ster minder.


Awardwinnaars De Echte Groenteman Klaas en Maaike van der Meer uit Damwoude

Rapport
Want dat het niet alleen om (de hoeveelheid) sterren gaat, is in tweede editie nog eens extra duidelijk gemaakt door ADN. Het Groenteman met ster-traject betekent altijd een toegevoegde waarde voor de deelnemers. Vooraf gaven de meeste dan ook aan dat ze vooral nieuwsgierig waren naar het juryrapport. Adrie Bakker uit Bovenkarspel: "Ik kom voor het rapport, niet voor de ster. Het gaat er mij om dat er eens iemand anders naar mijn winkel kijkt. Ik loop er elke dag, dan zie je niet alles meer."


Een achtbaan van emoties

Sterker
Projectleider Jasper Kuitems benadrukt dat ondernemers vooral mee moeten doen om er sterker uit te willen komen. "We werken met een vakkundige en professionele jury die de winkel op meer dan 250 punten heeft beoordeeld. Zowel de voorkant, de winkelpresentatie, als de achterkant, de bedrijfsvoering. Ondernemers krijgen inzicht in sterke punten en verbeterpunten op het gebied van product, proces, prijs, personeel, beleving, uitstraling en klanttevredenheid. Sterwinnaars kunnen dat extra uitnutten door zich als excellente groenteman in de markt te zetten. Wanneer je geen ster hebt kun je aan de slag met de verbeterpunten." Voorbeeldonderneming daarin is Groente- en fruitwinkel De Braacken uit Goirle: vorig jaar een ster, dit jaar 3 sterren. Met die verrassing aan het einde van de uitreiking begon de afterparty waar we Simon Dragt weer tegenkwamen in de polonaise en iedereen stoom af kon blazen op de klanken van de DJ.

Klik hier voor de fotoreportage van de Groenteman met Steruitreiking

Klik hier voor de wall of stars met een foto-overzicht van de sterwinnaarsDe 3-sterwinnaars Groenteman met Ster 2017
Schouten Groente en Fruit te Oss
Gijs van de Hoef Inspiratiebron voor smakelijkvol eten te Veenendaal
De Groentemannen te Zwartsluis
Groente- en fruitwinkel De Braacken te Goirle

De 2-sterwinnaars Groenteman met Ster 2017
Arjan Klarenbeek AGF te Barneveld
Van Mossel Groenten en Fruit te Laren (NH)
Marco's Groente & Fruit- Elkedagversss.nl te Julianadorp
Hilko Jonkman De Echte Groenteman te Staphorst
Jan Dros lekker eten te Schoonhoven

De 1-sterwinnaars Groenteman met Ster 2017
Ton Kanters gezond genieten te Schijndel
DEG Klaas en Maaike van der Meer te Damwoude
Huver Groente & Fruit te Emmeloord
Berends Groenten en Fruit te Haren
H. van Haaren Specialist in groente & fruit te Groesbeek
Adrie Bakker Dé Groenteman te Bovenkarspel
Van Marle Vers & Gemak te Kampen
Groentespeciaalzaak & Traiteur Verschoor te Ridderkerk
De Echte Groenteman Hofman te Veendam
De Echte Groenteman Simon Dragt te Vollenhove


Sponsoren van Groenteman met Ster

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.