Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
seizoen vollegrondsrabarber loopt op einde

Gebr. van Hal telen rabarber in avonduren

Tholen - Drie broers, twee hectare, vijf maanden lang, vier avonden en een zaterdag per week. Zo ziet de rabarberkwekerij van de Gebr. van Hal eruit. Ger, Anton en Jos van Hal onderhouden de teelt als hobby naast hun baan. "Overdag stress, 's avonds rust."



Het klinkt als een aflevering van Jambers: overdag hebben de drie broers Van Hal normale banen, maar vijf maanden per jaar zijn ze een groot deel van hun vrije tijd te vinden op twee hectare grond in Teteringen, een dorp naast Breda. Daar telen de drie rabarber. Ze hebben het bedrijf ruim twintig jaar geleden overgenomen van hun vader, die ze van jongs af aan al hielpen met de teelt. "Eerst stonden er nog boontjes, bloemkool, radijs en prei op het veld, maar de rabarberteelt is makkelijker en handmatig te doen", vertelt Ger. "Bloemkool moet je direct oogsten, met rabarber kun je nog eens wat schuiven. Een andere teelt kun je niet naast een baan doen."



De werkzaamheden bestaan dagelijks uit oogsten en het onderhouden van het gewas. Dit betekent voornaamlijk onkruid verwijderen, met warm weer beregenen en de percelen bemesten. "Rabarber is een plant zonder echte vijanden, het gevaar zit 'm vooral in het onkruid", legt Anton uit. "Wij gebruiken geen chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dat betekent dus mechanisch met een frees en ouderwets met de schoffel aan de slag. Tijdens de eerste teelt is het geen probleem: de rabarber is eerder dan het onkruid. Maar nu wordt het wel wat meer werk." De rabarberplanten, ras Frambozenrood, zijn jaren geleden van een Limburgse plantenkweker gehaald. "Frambozenrood geeft wel wat minder opbrengst, maar de kleur is in het voorjaar altijd mooi diep rood." Eén plant gaat zes tot zeven jaar mee en elk jaar wordt er met de beste planten gestekt voor het aanleggen van nieuwe percelen.


Om de grondkwaliteit te verbeteren wordt er op deze nieuwe percelen, het jaar voor de aanplant, groenbemesters zoals bladrammenas, gele mosterd of wintertarwe geteeld.

In het seizoen wordt er van elke plant één of twee keer geoogst. "De planten die maar één keer geoogst worden, blijven staan. Die kunnen volgend jaar weer vroeg geoogst worden", legt Ger uit. Na de eerste vorst worden die planten afgedekt met folie. In april begint het seizoen voor de vollegrondsrabarbaer weer. Dat is ook het moment dat de geforceerde rabarber, die in koelcellen overwintert en in schuren afgekweekt wordt, van de markt verdwijnt.



De vollegrondsrabarber wordt in Nederland veel in Limburg geteeld. Door het koude voorjaar kwam de aanvoer dit jaar twee tot drie weken later op gang. Echt een goed seizoen was het niet: het begon met veel product op het zelfde moment, resulterend in matige prijzen. "Meestal zijn we redelijk constant in de aanvoer. Eén of twee pallets per dag", schat Jos. "Nu ook, maar dit jaar is het aanbod groter geweest dan andere jaren." De rabarber van de Gebr. Van Hal gaat via Coforta en The Greenery de markt op. Een groot deel van de productie blijft in Nederland, al gaat er ook een deel naar Frankrijk en Engeland. "Voor de Nederlandse markt gaan ze in kratten, voor het buitenland in dozen", vertelt Jos "Dat zal van ons af ongeveer een of twee pallets per week zijn." De komende week loopt het seizoen vollegrondsrabarber langzaam af, met een laatste oogst in half augustus. "Dan is het tijd voor vakantie", besluit Anton.


Gerelateerde artikelen → Zie meer