Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"met misvormde groenten is niks mis"

Tomatenkwekerij Koolen en Familie van den Eijnden tegen verspilling

Familie Van den Eijnden, eigenaren van meerdere horecagelegenheden en Tomatenkwekerij Koolen gaan de strijd aan om te voorkomen dat kwalitatief goede producten ongebruikt in de afvalcontainer belanden doordat ze een ander uiterlijk hebben.



De tomaat op de foto ligt niet in de reguliere supermarkt. Deze tomaat voldoet namelijk qua uiterlijk niet aan de gestelde eisen. Consumenten zijn gewend aan een ronde tomaat en willen eigenlijk niet anders. Maar wat gebeurt er dan met deze tomaat? Vaak komt deze ongebruikt terecht bij het groenteafval. Naar schatting wordt 5 à 10 % van het geproduceerde groente en fruit verspild doordat het niet voldoet aan de uiterlijke eisen.

Kan dit niet anders? Dit vroegen de familie Van den Eijnden uit Deurne, eigenaar van meerdere horecagelegenheden en Tomatenkwekerij Koolen in Asten-Heusden zich af. Samen zijn ze gaan kijken naar de mogelijkheden om de voedselverspilling te verminderen. De tijd is er ook rijp voor. Consumenten willen eerlijke producten. Vergelijk het met de groenten uit de tuin van oma. Van haar kreeg je ook tomaten die allemaal verschillend waren.

De gemakkelijkste manier voor beiden partijen is om deze tomaten als afval af te voeren en vervolgens ronde tomaten te bestellen en leveren. Financieel is het voordeel namelijk zeer gering. De arbeids- en productiekosten zijn gelijk. Misschien zijn de kosten nog wel hoger doordat deze tomaten niet mee kunnen in de normale verwerkingsketen van het bedrijf.

Familie van den Eijnden en Tomatenkwekerij Koolen denken hier anders over. Ze willen hun steentje bijdragen aan het beperken van de voedselverspilling. Doordat bij Van den Eijnden 95% van al de reserveringen op afspraak zijn, is de verspilling van voedsel al beperkt vanwege een goed afgestemde inkoop. Door gebruik te gaan maken van de tomaten met een afwijkende vorm, maken ze daarin een extra slag. Vooral als groenten worden verwerkt in een salade of soep is het helemaal niet zichtbaar. Grote kans dat de tomaten zelfs verser zijn dan wanneer een consument ze zelf koopt. Vaak liggen deze na aanschaf nog meerdere dagen voordat ze worden gegeten.

De eerste proeven met het gebruiken van deze tomaten zijn, nu al, heel succesvol gebleken. Mede doordat in deze samenwerking de keten heel kort is.

Niemand is erbij gebaat wanneer een goed product niet geconsumeerd wordt. Van den Eijnden en Koolen maken hier werk van en nemen hun verantwoordelijkheid! Ze vinden dat het tijd wordt dat dit onderwerp meer aandacht krijgt. Kwalitatief goede producten horen niet in de groencontainer. Dat is pure voedselverspilling.

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer