Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Geest International gebruikt Tracy AGFx

Zelf je bedrijfssoftware schrijven en vormgeven

Tholen - Ooit gedacht dat je als AGF’er ‘s morgens op kantoor, nadat je je jas aan de kapstok hebt gehangen, je programmeursplunje zou aantrekken om de software, die je hele bedrijf bestiert, te verrijken met die nieuwe functie die je de avond voordien, net voor het slapengaan, nog hebt bedacht? Een overzichtelijker manier van visualiseren van het voorraadbeheer bijvoorbeeld. Bedenk maar. Dat kan nu, dankzij AI.

Geen telefoontje meer naar de softwareleverancier en dan een week wachten tot die nieuwe functie daadwerkelijk wordt geïnstalleerd. Om er dan niet geheel tevreden mee te zijn… Schrijf gewoon je wens neer in de GPT, wacht enkele seconden, en kijk of het resultaat je bevalt. Als niet, keer dan gewoon terug naar de oorspronkelijke vorm. Tot je een volgend idee hebt.

Tracy Data Solutions, een softwarebedrijf uit Poeldijk, is sinds november vorig jaar zo’n model aan het bouwen, specifiek voor de AGF-branche. Dankzij AI kan het bedrijf zijn op zich al heel flexibele software, waar onder meer Van Geest International mee werkt, nóg gebruiksvriendelijker maken. In dit artikel leggen we uit hoe dat kan en wat de klant mag verwachten. Maar laten we beginnen met wat voorafgaande duiding. Want wat is nu precies AI en GPT?

Artificial Intelligence
AI staat voor Artificial Intelligence en GPT voor Generative Pre-trained Transformer. De bekendste is ChatGPT van het bedrijf OpenAI. “Eén jaar geleden is er iets heel bijzonders gebeurd,” vertelt Rick Hoek van Tracy. “Vergelijk het met de overgang van de telex naar de fax, toen opeens ook beeldmateriaal kon worden verzonden. Of met de opkomst van het internet in 1995. Wel, zo’n stap is ook een jaar geleden gezet met de ruime beschikbaarheid van AI. Al lijken we het nog niet helemaal te beseffen.”

Enorme hoeveelheden tekstmateriaal
Rick legt uit dat AI-modellen in wezen grote taalmodellen zijn die getraind zijn met enorme hoeveelheden tekstmateriaal. Gratis of via een abonnementsformule kan een gebruiker vragen stellen en opdrachten geven aan het model, dat daarna vaak in kwestie van seconden een antwoord geeft of de opdracht uitvoert. Een vertaal- of schrijfopdracht bijvoorbeeld. “Eigenlijk is de naam AI misleidend, want het model is niet intelligent, het is gewoon ontzettend goed in het raden van het volgende woord in een zin, aangezien het put uit een onmetelijke bron aan tekstmateriaal en dus alle mogelijke woordcombinaties kent, en dat in meerdere talen. Het model begrijpt niet wat het zegt, het genereert tekst op basis van ontzettend veel andere teksten. Het kan dus in principe ook foute antwoorden geven, al zullen die wel altijd goed geformuleerd zijn.”

Programmeertaal
En net zoals AI-modellen gevoed kunnen worden met teksten in allerlei mensentalen, kunnen ze ook in computertaal getraind worden. Programmeertaal dus. En dit is precies de link met de software van Tracy. “Een AI-model kan even makkelijk Nederlands als programmeercodes genereren. In plaats van onze GPT Nederlands te leren – want dat kan hij al –, trainen we hem in de programmeertaal die wij gebruiken in Tracy AGFx, onze software voor importeurs, afladers, exporteurs en groothandel in de AGF-branche.”

En dus zullen klanten opdrachten in Nederlandse of Engelse zinnen kunnen geven aan Tracy AGFx, net zoals een internetgebruiker dat kan in ChatGPT. “Het systeem zal die zinnen intern omzetten in programmeertaal en in luttele seconden een antwoord genereren in de vorm van een tabel, een grafiek, een bijkomende functie, een andere lay-out, noem maar op. Zo kan een fruithandelaar bijvoorbeeld de prompt ‘maak voor mij een rapport die de totale hoeveelheid verkocht fruit per soort laat zien’ ingeven. Daar is geen programmeur meer voor nodig, want die zit in het systeem zelf.”

SQL
Bij Van Geest International maken ze al geruime tijd gebruik van de flexibele software van Tracy, zij het tot nu toe zonder de gebruiksvriendelijkheid die voortkomt uit de onderliggende AI. “Hoewel niet voorzien van de AI-functionaliteiten, is het toch even flexibel,” merkt Colin van Geest op. “Omdat men bij Tracy mij de basis van SQL heeft bijgebracht, de programmeertaal die ze gebruiken. Bovendien is het systeem zo ontworpen dat het personaliseerbaar is middels basiskennis van SQL. Het maken van aanpassingen en creëren van nieuwe elementen is hierdoor mogelijk binnen de webapplicatie. Dit is onlangs bij VGI gebeurd met betrekking tot aanpassingen in het boekhoudproces voor inkoopfacturen. Normaal is dit werk voor de softwareleverancier, maar met enige kennis van SQL kan dit zelf worden gerealiseerd. Naar mijn begrip zal dit in de toekomst voor iedereen mogelijk zijn, zelfs zonder basiskennis van programmeren.”

Slimme robots
De flexibiliteit van Tracy AGFx vindt volgens Rick zijn oorsprong in de revolutionaire manier waarop Tracy al jaren AGF-software aan het bouwen is. “Het gaat heel anders dan bij traditionele softwareontwikkeling, want er wordt gewerkt met database instructies in plaats van een programmeertaal. Die instructies worden door onze slimme “robots” – vergelijk ze met de robots op de assemblagelijn in een autofabriek, maar dan in de softwarewereld – gebruikt om geavanceerde computerprogramma’s te maken. We verschuiven steeds meer technische taken naar onze robots, die hetzelfde doen als traditionele programmeurs, maar dan 100% consequent. Ook een arbeider in de autofabriek zal niet elke bout even hard aandraaien, een robot doet dat wel. Het betekent bovendien snellere resultaten en het maakt het eenvoudiger om doelen te bereiken.”

Communiceren
En straks worden de robots van Tracy dus aangestuurd met AI. “We zijn sinds november een speciale, op maat gemaakte GPT aan het trainen om onze robots in ons framework aan te sturen. De GPT kent SQL, de programmeertaal die we gebruiken om met de database te communiceren, wat enorm veel tijd bespaart. Wij vertellen onze op maat gemaakte GPT eenvoudigweg hoe de robots moeten werken, en hij leert dat aan, net zoals een mens nieuwe vaardigheden zou aanleren.”

Eigen accenten
Hoewel Tracy standaardfunctionaliteiten biedt voor onder andere verkoop, inkoop, ompak, facturatie en voorraad, benadrukt Colin dat het unieke aan het systeem is dat bedrijven eenvoudig hun eigen accenten kunnen leggen. “Elk bedrijf hanteert immers zijn eigen werkwijze, een soort ongeschreven regels die net iets verschillen van die van andere bedrijven. In tegenstelling tot de meeste aangeschafte systemen, waarbij bedrijven zich volledig moeten conformeren aan het vooraf bepaalde raamwerk, biedt Tracy ongelooflijke flexibiliteit, zelfs op gebruikersniveau. Tracy AGFx biedt de mogelijkheid om je eigen columnvolgorde, lay-out en kleuren van knoppen en filters direct online in te stellen. Zo hebben we bijvoorbeeld de gebruikersinterface voor iemand die kleurenblind is, kunnen instellen in zwart-wit."

Krijgt Rick dan toch gelijk als hij stelt dat de intrede van AI op gelijke hoogte moet worden gezet met de uitvinding van de fax of het verschijnen van het internet?

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Van Geest International BV
Jogchem van der Houtweg 41
2678 HA De Lier
Tel: 0174 514 300
info@vgibv.nl
www.vgibv.nl